canva.com
Gruzińskie churchele, czyli przepyszne słodycze DIY – to proste!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Churchele (czurczele, gruz. ჩურჩხელა) to tradycyjny gruziński deser wytwarzany na bazie orzechów, soku winogronowego oraz mąki. Orzechowy baton skąpany w zagęszczonym soku to jeden z najistotniejszych symboli turystycznych leżącego nad Morzem Czarnym kraju. Jednak aby go spróbować, wcale nie musisz wybierać się w daleką podróż. Zobacz jak zrobić churchele w domowych warunkach.
Reklama
Przepis na churchele – gruziński przysmak
Kluczowym składnikiem gruzińskich czurczeli są orzechy włoskie . Ich nieregularnych kształt oraz zagłębienia ułatwiają bezproblemowe przewiązanie nitki. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby w ramach eksperymentu skorzystać z innego gatunku orzechów.
Lista składników:- orzechy włoskie (opcjonalnie inna odmiana)
- mąka pszenna lub kukurydziana
- sok ze świeżo wyciśniętych winogron (białych lub czerwonych)
canva.com
Gruzińskie churchele – przygotowanie krok po kroku
Reklama
Poza niezbędnymi składnikami spożywczymi przygotuj również grubszą igłę oraz nitkę, która posłuży Ci do zrobienia orzechowego warkocza.
- Świeżo wyciśnięty sok z winogron przecedź przez sitko lub gazę, aby pozbyć się drobinek skór oraz pestek. Następnie przelej go do garnka i ustaw na małym ogniu. Podgrzewaj co jakiś czas mieszając aż do momentu lekkiego zredukowania cieczy. Zdejmij z palnika i odstaw do przestygnięcia na ok. 2 godziny
- W tym czasie przygotuj orzechowe warkocze. Jak to zrobić? Ćwiartki orzechów włoskich nawlekaj ciasno na nitkę z zawiązaną pętelka. Optymalna długość tradycyjnego gruzińskiego churchela to ok. 25 cm
- Sok z winogron ponownie ustaw na niewielkim ogniu i gdy lekko się podgrzeje zacznij dodawać mąkę. Rób to stopniowo nie zapominając o mieszaniu (w innym wypadku utworzą się niechciane grudy). Gdy masa zacznie nabierać karmelowej konsystencji wyłącz ogień i przelej ją do płaskiego naczynia
- Zanurzaj warkocze z orzechów włoskich w gęstym syropie. Postaraj się, aby winogronowy karmel dokładnie oblepił każdą szczelinę orzechów
- Gotowe warkocze zawieś w suchym i przewiewnym miejscu na ok. 5 dni. Po tym czasie Twoje słodycze DIY będą gotowe do zjedzenia
Jak przechowywać domowe czurczele
Jako iż gruzińskie churchele nie zawierają żadnych konserwantów, to mogą być przechowywane nawet przez kilka miesięcy. Najlepszym miejsce na ich magazynowanie jest przewiewna spiżarnia.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak suszyć orzechy włoskie? Proste sposoby!
Witajcie, drogie czytelniczki! Dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami naszymi najlepszymi poradami na temat suszenia orzechów włoskich. Jeśli jesteście ciekawe, jak przygotować te pyszne i zdrowe przekąski w domowym zaciszu, to ten artykuł jest dla Was! Przygotujcie się na mnóstwo cennych wskazówek i fascynujących ciekawostek na temat suszenia orzechów włoskich.
Nalewka z orzechów włoskich z przepisu dziadka Henia. Tego smaku nie da się zapomnieć
Przepis na nalewkę z orzechów włoskich dziadka Henia to prawdziwa perełka rodzinna, która łączy smak z nostalgią. Warto eksperymentować z różnymi przepisami, aby odkryć i zachować kulinarne dziedzictwo swojej rodziny. Przygotuj tę wyjątkową nalewkę i podziel się nią z najbliższymi.
Surówka z czerwonej kapusty i włoskich orzechów - bomba witaminowa na wiosnę! [PRZEPIS]
Surówka z czerwonej kapusty i włoskich orzechów to moc witamin i wspaniały smak, którym możemy cieszyć się każdego dnia. Ciekawe połączenie warzyw, owoców i bakalii sprawia, że taki przysmak sprawdzi się nie tylko jako dodatek do codziennych obiadów, ale i jako ozdoba świątecznego stołu. Jak przygotować taką surówkę? Przepis jest bardzo prosty.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl