gruzińskie churchele na miedzianej misce obok orzechów
canva.com

Gruzińskie churchele, czyli przepyszne słodycze DIY – to proste!

Churchele (czurczele, gruz. ჩურჩხელა) to tradycyjny gruziński deser wytwarzany na bazie orzechów, soku winogronowego oraz mąki. Orzechowy baton skąpany w zagęszczonym soku to jeden z najistotniejszych symboli turystycznych leżącego nad Morzem Czarnym kraju. Jednak aby go spróbować, wcale nie musisz wybierać się w daleką podróż. Zobacz jak zrobić churchele w domowych warunkach.
Reklama

Przepis na churchele – gruziński przysmak

Kluczowym składnikiem gruzińskich czurczeli są orzechy włoskie . Ich nieregularnych kształt oraz zagłębienia ułatwiają bezproblemowe przewiązanie nitki. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby w ramach eksperymentu skorzystać z innego gatunku orzechów.

Lista składników:
  • orzechy włoskie (opcjonalnie inna odmiana)
  • mąka pszenna lub kukurydziana
  • sok ze świeżo wyciśniętych winogron (białych lub czerwonych)
gruzińskie czurczele podczas suszenia
canva.com

Gruzińskie churchele – przygotowanie krok po kroku

Reklama

Poza niezbędnymi składnikami spożywczymi przygotuj również grubszą igłę oraz nitkę, która posłuży Ci do zrobienia orzechowego warkocza.

  1. Świeżo wyciśnięty sok z winogron przecedź przez sitko lub gazę, aby pozbyć się drobinek skór oraz pestek. Następnie przelej go do garnka i ustaw na małym ogniu. Podgrzewaj co jakiś czas mieszając aż do momentu lekkiego zredukowania cieczy. Zdejmij z palnika i odstaw do przestygnięcia na ok. 2 godziny
  2. W tym czasie przygotuj orzechowe warkocze. Jak to zrobić? Ćwiartki orzechów włoskich nawlekaj ciasno na nitkę z zawiązaną pętelka. Optymalna długość tradycyjnego gruzińskiego churchela to ok. 25 cm
  3. Sok z winogron ponownie ustaw na niewielkim ogniu i gdy lekko się podgrzeje zacznij dodawać mąkę. Rób to stopniowo nie zapominając o mieszaniu (w innym wypadku utworzą się niechciane grudy). Gdy masa zacznie nabierać karmelowej konsystencji wyłącz ogień i przelej ją do płaskiego naczynia
  4. Zanurzaj warkocze z orzechów włoskich w gęstym syropie. Postaraj się, aby winogronowy karmel dokładnie oblepił każdą szczelinę orzechów
  5. Gotowe warkocze zawieś w suchym i przewiewnym miejscu na ok. 5 dni. Po tym czasie Twoje słodycze DIY będą gotowe do zjedzenia

Jak przechowywać domowe czurczele

Jako iż gruzińskie churchele nie zawierają żadnych konserwantów, to mogą być przechowywane nawet przez kilka miesięcy. Najlepszym miejsce na ich magazynowanie jest przewiewna spiżarnia.

Reklama
Autor - Marcin Raczyński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.raczynski@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama