canva.com
Gruzińskie churchele, czyli przepyszne słodycze DIY – to proste!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Churchele (czurczele, gruz. ჩურჩხელა) to tradycyjny gruziński deser wytwarzany na bazie orzechów, soku winogronowego oraz mąki. Orzechowy baton skąpany w zagęszczonym soku to jeden z najistotniejszych symboli turystycznych leżącego nad Morzem Czarnym kraju. Jednak aby go spróbować, wcale nie musisz wybierać się w daleką podróż. Zobacz jak zrobić churchele w domowych warunkach.
Reklama
Przepis na churchele – gruziński przysmak
Kluczowym składnikiem gruzińskich czurczeli są orzechy włoskie . Ich nieregularnych kształt oraz zagłębienia ułatwiają bezproblemowe przewiązanie nitki. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby w ramach eksperymentu skorzystać z innego gatunku orzechów.
Lista składników:- orzechy włoskie (opcjonalnie inna odmiana)
- mąka pszenna lub kukurydziana
- sok ze świeżo wyciśniętych winogron (białych lub czerwonych)
canva.com
Gruzińskie churchele – przygotowanie krok po kroku
Reklama
Poza niezbędnymi składnikami spożywczymi przygotuj również grubszą igłę oraz nitkę, która posłuży Ci do zrobienia orzechowego warkocza.
- Świeżo wyciśnięty sok z winogron przecedź przez sitko lub gazę, aby pozbyć się drobinek skór oraz pestek. Następnie przelej go do garnka i ustaw na małym ogniu. Podgrzewaj co jakiś czas mieszając aż do momentu lekkiego zredukowania cieczy. Zdejmij z palnika i odstaw do przestygnięcia na ok. 2 godziny
- W tym czasie przygotuj orzechowe warkocze. Jak to zrobić? Ćwiartki orzechów włoskich nawlekaj ciasno na nitkę z zawiązaną pętelka. Optymalna długość tradycyjnego gruzińskiego churchela to ok. 25 cm
- Sok z winogron ponownie ustaw na niewielkim ogniu i gdy lekko się podgrzeje zacznij dodawać mąkę. Rób to stopniowo nie zapominając o mieszaniu (w innym wypadku utworzą się niechciane grudy). Gdy masa zacznie nabierać karmelowej konsystencji wyłącz ogień i przelej ją do płaskiego naczynia
- Zanurzaj warkocze z orzechów włoskich w gęstym syropie. Postaraj się, aby winogronowy karmel dokładnie oblepił każdą szczelinę orzechów
- Gotowe warkocze zawieś w suchym i przewiewnym miejscu na ok. 5 dni. Po tym czasie Twoje słodycze DIY będą gotowe do zjedzenia
Jak przechowywać domowe czurczele
Jako iż gruzińskie churchele nie zawierają żadnych konserwantów, to mogą być przechowywane nawet przez kilka miesięcy. Najlepszym miejsce na ich magazynowanie jest przewiewna spiżarnia.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Ciasto orzechowe z kremem mascarpone. Cudowny deser na wielkanocne świętowanie z bliskimi
Dziś mamy dla was prosty przepis na pyszne ciasto z orzechami i delikatnym kremem mascarpone. Nie tylko zachwyca smakiem, ale także będzie się efektownie prezentować na wielkanocnym stole.
Masło z orzechów włoskich jak ze sklepu dzięki prostemu trikowi
Masło z orzechów włoskich nie jest aż tak popularne, jak klasyczne masło orzechowe z fistaszków. Jednak tak samo wyróżnia je wyjątkowy smak oraz właściwości zdrowotne, za które odpowiedzialne są witaminy oraz minerały w wysokim stężeniu. Gotowe masło kupisz w każdym sklepie ze zdrową żywnością, lecz nigdy nie masz pewności co do jego składu. Jesteś ciekawa jak zrobić domowe masło orzechowe?
Orzechy włoskie w karmelu – słodka przekąska z dzieciństwa
Orzechy w karmelu to przekąska mocno utożsamiana z różnego rodzaju plenerowymi zdarzeniami, jarmarkami świątecznymi, czy też wakacjami nad polskim morzem. Ich fenomen polega przede wszystkim na wydarzeniach oraz momentach, które niczym bumerang powracają w pamięci tuż po zjedzeniu słodkiego orzeszka. Zobacz jak zrobić orzechy włoskie w karmelu, które skradną Twoje podniebienie i przywołają najmilsze wspomnienia z dzieciństwa!
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl