Grecki gyros w picie z warzywami
Canva.com

Gyros na domowym stole - jak przyrządzić pyszne greckie danie?

Gyros to znane i uwielbiane danie kuchni greckiej, które składa się z pieczonego mięsa, warzyw, sosów i pit, czyli greckich chlebków. Podpowiemy, jak przygotować pyszny gyros domowej roboty, który zaskoczy swoim smakiem i aromatem.
Reklama

Składniki na domowy gyros

  • 800 g mięsa (najlepiej wieprzowego lub drobiowego, np. łopatki, udźca)
  • 2 czerwone cebule
  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek świeży
  • 1 mała główka sałaty
  • 4-6 greckich chlebków pita
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić marynatę do mięsa?

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Receptura na sos tzatziki

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1/2 ogórka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej mięty lub kopru
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić pyszny gyros w marynacie?

W misce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, ocet winny, oregano, paprykę, miętę, sól i pieprz. Następnie pokrój mięso na cienkie paski i wymieszaj je z marynatą. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc.

Starty na tarce o drobnych oczkach ogórek odsącz z nadmiaru wody. W misce wymieszaj jogurt grecki, ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, posiekaną miętę lub koper, sól i pieprz. Przechowuj sos w lodówce do momentu podania.

Cebulę oraz paprykę pokrój w cienkie półplastry, pomidora w plastry, a ogórek w cienkie talarki. Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki.

Reklama

Na patelni rozgrzej nieco oliwy z oliwek. Wyjmij mięso z marynaty i smaż na średnim ogniu, aż będzie dobrze przypieczone z każdej strony (ok. 10-12 minut). Podczas smażenia mięsa, co jakiś czas mieszaj, aby się równomiernie przypiekało.

Na podgrzanej pitcie umieść porwaną sałatę, pokrojone warzywa, a następnie upieczone mięso. Polej całość sosem tzatziki. Możesz dodać także inne sosy, np. słodko-pikantny czy czosnkowy. Zawiń pitę, aby powstał w miarę szczelny rulon.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama