Hit jesieni. Oto przepis na zupę dyniową Magdy Gessler
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na zupę dyniową
Zupa z dyni to już w wielu domach jesienna tradycja. Jest gęsta, kremowa, aromatyczna. Naszym ulubionym przepisem na danie z dyni jest receptura Magdy Gessler. Wiele osób pyta, jaki patent na zupę dyniową ma ceniona restauratorka znana z w wielu programów kulinarnych. Gessler wielokrotnie wspominała w kuchennych rewolucjach, że sekretem udanej i smacznej zupy dyniowej są właściwie dobrane zestawy przypraw oraz dynia Hokkaido.
Do przygotowania aromatycznej zupy z przepisu Magdy Gessler:
- 1/2 kg miąższu dyni Hokkaido
- 200 ml mleka kokosowego
- 200 ml bulionu
Bulion przygotujemy z 2 ząbków czosnku, 200 ml śmietanki, natki pietruszki, pół szklanki pestek dyni, szczypty soli morskiej, pieprzu białego oraz gałki muszkatołowej.
Przepis Magdy Gessler na rozgrzewającą zupę
W sezonie jesiennym najlepiej wybrać dynię Hokkaido. Jest miękka, soczysta i aromatyczna. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
Warzywo przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem oraz bulionem. Do zupy dodajemy sól i gotujemy przez 2 godziny na wolnym ogniu. To wystarczający czas, aby warzywa odpowiednio zmiękły.
Zupę dyniową łączymy ze zmiksowaną śmietanką. Odpowiednio wcześniej śmietanę miksujemy z czosnkiem, pieprzem białym i gałką muszkatołową. Zupę z dyni Hokkaido podajemy z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika, a na wierzch wysypujemy posiekaną natkę pietruszki.