zupa dyniowa
Canva.com

Hit jesieni. Oto przepis na zupę dyniową Magdy Gessler

Zaczyna się sezon na dynię, dlatego to już najwyższy czas, aby przygotować jesienną, rozgrzewającą zupę dyniową. Dziś podzielimy się z Wami przepisem od uznanej restauratorki Magdy Gessler. Sprawdź teraz!
Reklama

Składniki na zupę dyniową

zupa dyniowa
Canva.com

Zupa z dyni to już w wielu domach jesienna tradycja. Jest gęsta, kremowa, aromatyczna. Naszym ulubionym przepisem na danie z dyni jest receptura Magdy Gessler. Wiele osób pyta, jaki patent na zupę dyniową ma ceniona restauratorka znana z w wielu programów kulinarnych. Gessler wielokrotnie wspominała w kuchennych rewolucjach, że sekretem udanej i smacznej zupy dyniowej są właściwie dobrane zestawy przypraw oraz dynia Hokkaido.

Do przygotowania aromatycznej zupy z przepisu Magdy Gessler:

  • 1/2 kg miąższu dyni Hokkaido
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 200 ml bulionu

Bulion przygotujemy z 2 ząbków czosnku, 200 ml śmietanki, natki pietruszki, pół szklanki pestek dyni, szczypty soli morskiej, pieprzu białego oraz gałki muszkatołowej.

Przepis Magdy Gessler na rozgrzewającą zupę

W sezonie jesiennym najlepiej wybrać dynię Hokkaido. Jest miękka, soczysta i aromatyczna. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.

Reklama

Warzywo przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem oraz bulionem. Do zupy dodajemy sól i gotujemy przez 2 godziny na wolnym ogniu. To wystarczający czas, aby warzywa odpowiednio zmiękły.

zupa dyniowa
Canva.com

Zupę dyniową łączymy ze zmiksowaną śmietanką. Odpowiednio wcześniej śmietanę miksujemy z czosnkiem, pieprzem białym i gałką muszkatołową. Zupę z dyni Hokkaido podajemy z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika, a na wierzch wysypujemy posiekaną natkę pietruszki.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama