Jajecznica z papryką na patelni.
Canva

Jajecznica z łososiem? Brzmi jak zachcianka, ale to może być naprawdę pyszne!

Wędzony łosoś, łagodny ser śmietankowy, cebula i szczypiorek - wszystkie najlepsze śniadaniowe dodatki do świeżej bułki zanurzone w gładkiej masie jajecznej. Jeśli śniadanie ma być bardziej sycące, jajecznicę podajmy na zapieczonych połówkach bułki, a w wersji bardziej eleganckiej, na specjalne okazje lub w czasie świąt, ułóżmy na jajecznicy łyżkę kawioru.
Reklama

Do przygotowania tej pożywnej jajecznicy potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 mała czerwona cebula (obrana i pokrojona w drobną kostkę),
  • sól gruboziarnista,
  • świeżo zmielony pieprz czarny,
  • 8 jajek,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 i 1/2 łyżki masła,
  • 130 g wędzonego na zimno łososia (pokrojonego w cienkie paseczki),
  • 65 g łagodnego śmietankowego sera pokrojonego na małe kawałki,
  • 2 łyżki grubo posiekanego świeżego szczypiorku.

Jak przygotować wytrawną jajecznicę?

Przygotowanie - patelnię pokrytą warstwą zapobiegającą przywieraniu potraw rozgrzejmy na średnim płomieniu. Wlejmy na nią oliwę. Kiedy się rozgrzeje, wsypmy pokrojoną wcześniej czerwoną cebulę.

Reklama

Doprawmy solą i świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Smażmy, co jakiś czas mieszając, 6-8 minut, dopóki cebula nie zmięknie i się nie zeszkli. W tym czasie w dużej misce ubijmy jajka, dodając do nich mleko oraz po szczypcie soli i pieprzu.

Ubijajmy do momentu, aż masa stanie się jasna i puszysta. Kiedy cebula będzie już gotowa, zmniejszmy nieco płomień i wyłóżmy na patelnię masło. Kiedy tłuszcz się rozpuści, wlejmy do niego masę jajeczną i smażmy około 60 sekund, aż jajka zaczną się ścinać. Dodajmy kawałki łososia. Silikonową łopatką lub szpatułką wymieszajmy masę jajeczną, część ściętą przesuwając ku środkowi patelni, żeby płynna mogła dostać się pod spód. Po mniej więcej minucie, kiedy jajka są na wpół ścięte, dodajmy kawałki sera. Smażmy jeszcze minutę, delikatnie mieszając, żeby cała masa się ścięła, a ser rozpuścił. W razie potrzeby doprawmy do smaku solą i pieprzem. Gotową jajecznicę przełóżmy a podgrzany półmisek lub talerze, posypmy szczypiorkiem i od razu podawajmy.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama