Jajecznica z łososiem? Brzmi jak zachcianka, ale to może być naprawdę pyszne!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tej pożywnej jajecznicy potrzebne nam będą następujące składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 mała czerwona cebula (obrana i pokrojona w drobną kostkę),
- sól gruboziarnista,
- świeżo zmielony pieprz czarny,
- 8 jajek,
- 2 łyżki mleka,
- 1 i 1/2 łyżki masła,
- 130 g wędzonego na zimno łososia (pokrojonego w cienkie paseczki),
- 65 g łagodnego śmietankowego sera pokrojonego na małe kawałki,
- 2 łyżki grubo posiekanego świeżego szczypiorku.
Jak przygotować wytrawną jajecznicę?
Przygotowanie - patelnię pokrytą warstwą zapobiegającą przywieraniu potraw rozgrzejmy na średnim płomieniu. Wlejmy na nią oliwę. Kiedy się rozgrzeje, wsypmy pokrojoną wcześniej czerwoną cebulę.
Doprawmy solą i świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Smażmy, co jakiś czas mieszając, 6-8 minut, dopóki cebula nie zmięknie i się nie zeszkli. W tym czasie w dużej misce ubijmy jajka, dodając do nich mleko oraz po szczypcie soli i pieprzu.
Ubijajmy do momentu, aż masa stanie się jasna i puszysta. Kiedy cebula będzie już gotowa, zmniejszmy nieco płomień i wyłóżmy na patelnię masło. Kiedy tłuszcz się rozpuści, wlejmy do niego masę jajeczną i smażmy około 60 sekund, aż jajka zaczną się ścinać. Dodajmy kawałki łososia. Silikonową łopatką lub szpatułką wymieszajmy masę jajeczną, część ściętą przesuwając ku środkowi patelni, żeby płynna mogła dostać się pod spód. Po mniej więcej minucie, kiedy jajka są na wpół ścięte, dodajmy kawałki sera. Smażmy jeszcze minutę, delikatnie mieszając, żeby cała masa się ścięła, a ser rozpuścił. W razie potrzeby doprawmy do smaku solą i pieprzem. Gotową jajecznicę przełóżmy a podgrzany półmisek lub talerze, posypmy szczypiorkiem i od razu podawajmy.