faworki w szklanej misce posypane cukrem pudrem na kratowanym obrusie
canva.com

Złocisty chrust z przepisu Babci Stasi. Jest lekki jak puch i słodki jak miód

Dziś dzielimy się z wami świetnym, starym jak świat przepisem na chrupiące faworki. Tak właśnie robiła je nasza ukochana babcia Stasia.
Reklama

Do przygotowania tego pysznego chrustu (faworków) potrzebne nam będą następujące składniki:

  • na ciasto – 2 i ½ szklanki mąki tortowej, ¾ szklanki gęstej śmietany, 5 dużych żółtek lub 6 małych, szczypta soli, 2 łyżki wódki lub spirytusu, ½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie);
  • ponadto – 1 litr (1000 ml) oleju lub 1 kg smalcu do smażenia, cukier puder do posypania faworków.

Jak zrobić kruche faworki z przepisu babci?

Przygotowanie – mąkę tortową wsypmy do miski, dodajmy śmietanę, żółtka, szczyptę soli i alkohol. Zagniećmy gładkie, elastyczne ciasto. Uformujmy je w kulę i uderzajmy w nią wałkiem do ciasta ze wszystkich stron. Ponownie zagniećmy. Czynność zagniatania i uderzania kilkakrotnie powtarzajmy – chodzi o to, aby wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza.

Reklama

Ciasto podzielmy na porcje i partiami cienko rozwałkujmy na lekko podsypanej mąką stolnicy. Potnijmy je na paski o wymiarach około 2 x 10 cm. Na środku każdego paska zróbmy nacięcie i przełóżmy jeden koniec faworka. Faworki smażmy partiami na złoty kolor na rozgrzanym w rondlu oleju. Wyjmijmy, osączmy z tłuszczu na papierowym ręczniku i oprószmy cukrem pudrem.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama