Złocisty chrust z przepisu Babci Stasi. Jest lekki jak puch i słodki jak miód
Do przeczytania w ok. 1 min.
Do przygotowania tego pysznego chrustu (faworków) potrzebne nam będą następujące składniki:
- na ciasto – 2 i ½ szklanki mąki tortowej, ¾ szklanki gęstej śmietany, 5 dużych żółtek lub 6 małych, szczypta soli, 2 łyżki wódki lub spirytusu, ½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie);
- ponadto – 1 litr (1000 ml) oleju lub 1 kg smalcu do smażenia, cukier puder do posypania faworków.
Jak zrobić kruche faworki z przepisu babci?
Przygotowanie – mąkę tortową wsypmy do miski, dodajmy śmietanę, żółtka, szczyptę soli i alkohol. Zagniećmy gładkie, elastyczne ciasto. Uformujmy je w kulę i uderzajmy w nią wałkiem do ciasta ze wszystkich stron. Ponownie zagniećmy. Czynność zagniatania i uderzania kilkakrotnie powtarzajmy – chodzi o to, aby wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza.
Ciasto podzielmy na porcje i partiami cienko rozwałkujmy na lekko podsypanej mąką stolnicy. Potnijmy je na paski o wymiarach około 2 x 10 cm. Na środku każdego paska zróbmy nacięcie i przełóżmy jeden koniec faworka. Faworki smażmy partiami na złoty kolor na rozgrzanym w rondlu oleju. Wyjmijmy, osączmy z tłuszczu na papierowym ręczniku i oprószmy cukrem pudrem.