Jajecznica z dodatkiem sera i szynki.
Canva

„Dodaj ten składnik pod koniec smażenia” Trik mojego wujka na najlepszą jajecznicę

Kiedy poranki są ciemne, długie i zimne, przyda się porządne śniadanie. Zobacz, jaki składnik można dodać do jajecznicy, żeby podkręcić jej smak i konsystencję. Będzie aksamitna i przepyszna. Wystarczy odrobinę zmienić przepis, a efekt zachwyca.
Reklama

Jajecznica z serem — wystarczy szczypta, a danie będzie pyszne

Odrobina sera dodana pod koniec to zupełnie inny wymiar jajecznicy. Sekret tkwi jednak w umiarze.

Jeśli chcesz, żeby danie było smaczne i nie ciągnęło się za bardzo, nie przesadzaj z ilością sera.

Składniki na jajecznicę z serem

  • 3 jajka
  • 0,25 cebuli
  • 3 plasterki szynki
  • masło klarowane do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 garści startego sera
Jajecznica z dodatkiem sera.
Canva

Jajecznica z serem — przepis krok po kroku

  1. Jajka wbij do miseczki.
  2. Cebulę posiekaj.
  3. Szynkę pokrój w kostkę.
  4. Rozgrzej masło klarowane na patelni.
  5. Zeszklij cebulę i dodaj szynkę.
  6. Kiedy szynka zacznie się rumienić, dodaj jajka, sól, pieprz.
  7. Zamieszaj wszystko.
  8. Dodaj ser, znowu zamieszaj.

Z czym podawać jajecznicę?

Oczywiście najlepsza będzie z chlebem. Jakim? Najlepszy powinien być ciemny. Jeśli jednak preferujesz jasne pieczywo, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je podać.

Jak modyfikować ten przepis?

Zamiast szynki możesz dać kiełbasę lub w ogóle zrezygnować z mięsa. Możesz smażyć też na zwykłym oleju lub smalcu.

Jajecznicę możesz udekorować natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama