Canva
„Dodaj ten składnik pod koniec smażenia” Trik mojego wujka na najlepszą jajecznicę
Do przeczytania w ok. 1 min.
Kiedy poranki są ciemne, długie i zimne, przyda się porządne śniadanie. Zobacz, jaki składnik można dodać do jajecznicy, żeby podkręcić jej smak i konsystencję. Będzie aksamitna i przepyszna. Wystarczy odrobinę zmienić przepis, a efekt zachwyca.
Reklama
Jajecznica z serem — wystarczy szczypta, a danie będzie pyszne
Odrobina sera dodana pod koniec to zupełnie inny wymiar jajecznicy. Sekret tkwi jednak w umiarze.
Jeśli chcesz, żeby danie było smaczne i nie ciągnęło się za bardzo, nie przesadzaj z ilością sera.
Składniki na jajecznicę z serem
- 3 jajka
- 0,25 cebuli
- 3 plasterki szynki
- masło klarowane do smażenia
- sól
- pieprz
- 0,5 garści startego sera
Canva
Jajecznica z serem — przepis krok po kroku
- Jajka wbij do miseczki.
- Cebulę posiekaj.
- Szynkę pokrój w kostkę.
- Rozgrzej masło klarowane na patelni.
- Zeszklij cebulę i dodaj szynkę.
- Kiedy szynka zacznie się rumienić, dodaj jajka, sól, pieprz.
- Zamieszaj wszystko.
- Dodaj ser, znowu zamieszaj.
Z czym podawać jajecznicę?
Oczywiście najlepsza będzie z chlebem. Jakim? Najlepszy powinien być ciemny. Jeśli jednak preferujesz jasne pieczywo, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je podać.
Jak modyfikować ten przepis?
Zamiast szynki możesz dać kiełbasę lub w ogóle zrezygnować z mięsa. Możesz smażyć też na zwykłym oleju lub smalcu.
Jajecznicę możesz udekorować natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Jajecznica z łososiem? Brzmi jak zachcianka, ale to może być naprawdę pyszne!
Wędzony łosoś, łagodny ser śmietankowy, cebula i szczypiorek - wszystkie najlepsze śniadaniowe dodatki do świeżej bułki zanurzone w gładkiej masie jajecznej. Jeśli śniadanie ma być bardziej sycące, jajecznicę podajmy na zapieczonych połówkach bułki, a w wersji bardziej eleganckiej, na specjalne okazje lub w czasie świąt, ułóżmy na jajecznicy łyżkę kawioru.
Jajecznica dziadka Atka "Nie dodawaj żadnego masła!"
Weekend to idealny moment na spokojne, sycące śniadanie. Najlepiej sprawdzi się jajecznica. Sprawdź, co możesz do niej dodać, żeby smakowała obłędnie! Okazuje się, że dwa dodatki są tutaj kluczowe... Wiesz jakie?
Dodatek tego pieczonego warzywa zmienia tradycyjną jajecznicę w kulinarne dzieło sztuki!
Z pieczarkami, z boczkiem, z żółtym serem, z czosnkiem, a może ze szczypiorkiem? Jajecznica niejedno ma imię i każda wersja tej prostej potrawy znajdzie swoich wielbicieli. Na Bałkanach także znajdziemy wspaniałą jajecznicę z charakterystycznym dodatkiem. Polecamy przepis na pyszne śniadanie prosto z Bułgarii!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl