Przepis na prosty lunchbox: Makaron z dynią, rozmarynem i orzechami włoskimi
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na pyszny makaron do lunchboxa
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:
- możemy użyć makaronu, na przykład z komosy ryżowej,
- garść orzechów włoskich,
- sól,
- masło klarowane,
- pestki słonecznika,
- ½ łyżeczki mielonego kuminu,
- 1 łyżeczka igiełek rozmarynu,
- dynia,
- cukinia,
- po 2 ząbki czosnku na osobę,
- świeżo zmielony pieprz czarny,
- oliwa extra vergine,
- pomidory koktajlowe,
- listki bazylii.
Jak zrobić makaron z dynią krok po kroku?
Przygotowanie – makaron ugotujmy w osolonej wodzie według przepisu zawartego na opakowaniu. Orzechy włoskie namoczmy w gorącej wodzie.
Osączmy i pokrójmy. Znów na maśle klarowanym podsmażmy pestki słonecznika, przełóżmy do miseczki. Dodajmy jeszcze 1 łyżkę masła klarowanego, rozgrzejmy i podsmażmy kumin oraz rozmaryn. Następnie włóżmy wcześniej pokrojone w kostkę dynię i cukinię, zamieszajmy i smażmy.
Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodajmy obrany, posiekany czosnek. Całość smażmy jeszcze chwilkę i przełóżmy do ugotowanego makaronu. Pomieszajmy z pokrojonymi orzechami włoskimi. Danie przełóżmy do półmisek. Doprawmy do smaku, solą, świeżo zmielonym pieprzem czarnym i oliwą. Podawajmy z pomidorami koktajlowymi (przekrójmy je na pół), pestkami słonecznika i porwanymi listkami bazylii.