jajka oraz jedno rozbite jajko w białej misce
canva.com

Jajka w pomidorach - idealny przepis na Wielkanoc

Zamiast każdego roku jadać na Wielkanoc dokładnie to samo i męczyć się przy jedzeniu kolejnej porcji faszerowanych jajek, lepiej wypróbować jakieś nowe przepisy, odkryć ciekawe połączenia smakowe i zaskoczyć gości efektownymi daniami wielkanocnymi. To nie muszą być dania trudne. Jajka w pomidorach mają niski poziom skomplikowania, a mimo tego potrafią robić wrażenie, a ponadto zawsze wszystkim smakują i błyskawicznie znikają z półmisków.
Reklama

Jak przygotować pyszne jajka w pomidorach?

Cztery lub pięć jajek ugotować na twardo, ewentualnie półmiękko. Najlepiej umieścić je w zimnej wodzie, dosypać trochę soli, a po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez jakieś siedem minut. Ostudzone obrać ze skorupki i przeciąć ostrym nożem na równe połówki. Każde jajko powinno zostać wydrążone z żółtka, które od razu można przekładać do oddzielnej miski, gdzie powstaje kremowy farsz.

Żółtka połączyć ze 100 gramami sera feta i dokładnie taką samą ilością tłustego kremowego serka mascarpone. Dodać łyżeczkę musztardy (może być ostra) oraz przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku (można także obrać je ze skórki i posiekać bardzo drobno). Farsz bardzo dobrze wymieszać, najlepiej przy pomocy widelca, aby bez problemu utrzeć oba sery wraz z dodatkami.

Reklama

Gotową masą wypełniać wydrążone połówki jajek. W ten sposób powstają dość klasyczne faszerowane jajka, których sekretem jest jednak otoczenie, stworzone przez pyszny pomidorowy sos.

Skoro mają to być jajka w pomidorach, najwyższa pora przygotować pomidorowy sos. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem prawdziwego masła (ewentualnie masła klarowanego) podsmażyć małą cebulkę i kolejne dwa ząbki czosnku.

Reklama

Wlać dwie puszki obranych pomidorów (ewentualnie kartonik passaty pomidorowej) i od razu doprawić szczyptą cukru, solą, pieprzem, odrobiną chili i mieloną słodką papryką. Po piętnastu minutach sos powinien być gotowy. W momencie podania należy przelać go do wyższego i szerszego naczynia, zatapiając w nim faszerowane jajka.

Powyższy przepis udowadnia, że bardzo efektowne dania wielkanocne mogą powstać z bardzo prostych i wręcz takich typowych składników. Spore znaczenie ma również sposób zdobienia. Jajka zaprezentują się o niebo lepiej, jeżeli tylko posypie się je cebulą dymką, szczypiorkiem albo nawet jakimiś kiełkami.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama