canva.com
Jajka z ...? Sherry!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jajka z sherry to pyszne i eleganckie danie, które może być podane na różne okazje. To połączenie jajek gotowanych na twardo z sosem na bazie sherry, cebuli i pomidorów. W tym artykule przedstawimy przepis na jajka z sherry, jak je podawać oraz kilka przydatnych porad.
Reklama
Przepis na jajka z sherry
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 cebuli, posiekanej w kostkę
- 1 pomidor, obrany i pokrojony w kostkę
- 1/4 szklanki sherry
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj jajka i gotuj na twardo przez około 8-10 minut.
- Odcedź wodę i wstaw jajka do miski z zimną wodą, aby łatwiej było je obrać.
- W rondlu rozgrzej masło i oliwę. Dodaj cebulę i smaż na złoty kolor przez około 5 minut.
- Dodaj pomidory i sherry. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
- Obierz jajka i pokrój na połówki. Ułóż na talerzu i polej sosem z sherry. Posól i popieprz do smaku.
canva.com
Jak podawać jajka z sherry
Reklama
Jajka z sherry to danie, które można podać na śniadanie lub jako przystawkę. Doskonale komponują się z chlebem lub tostami. Można również dodać do nich sałatki lub warzywa na bokach talerza, aby nadać potrawie dodatkowego smaku i koloru.
Porady dotyczące przygotowania jajek z sherry
- Upewnij się, że jajka są gotowane na twardo, aby zachować ich konsystencję podczas podawania z sosem.
- Możesz dodać do sosu więcej sherry, aby nadać mu intensywniejszy smak.
- Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremowy sos, możesz dodać do niego odrobinę śmietany.
- Jeśli nie lubisz cebuli, możesz ją pominąć lub zastąpić porami lub szalotkami.
- Zamiast pomidorów, możesz dodać do sosu paprykę lub cukinię.
Zobacz także
Jajka z twistem
Jajka z sherry to eleganckie danie, które można podać na różne okazje. Przygotowanie ich jest łatwe i szybkie, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Twoich gości. Pamiętaj, aby gotować jajka na twardo i eksperymentować z dodatkami do sosu, aby nadać mu dodatkowego smaku i aromatu. Smacznego!
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Cebularze - przepis na pyszną przekąskę
Cebularz to popularne danie kuchni żydowskiej, które zyskało popularność również w Polsce. To pyszny placek z cebulą i makiem, który można podawać na ciepło lub na zimno. W tym artykule podpowiemy Ci, jak przygotować idealne cebularze i jak je podawać.
Ekspresowa jajecznica z warzywami. Takie śniadanie jest idealne na dzień dobry!
Najlepsze śniadanie to ciepłe śniadanie, bogate w pełnowartościowe białko i zdrowe tłuszcze, a ponadto uzupełnione kolorowymi świeżymi warzywami. Ciekawą propozycją będzie na pewno jajecznica z warzywami.
Kotlety z jajek: Zapomnij o mięsnych kotletach!
Czy wiesz, że jajka to jedno z najzdrowszych źródeł białka? A co powiesz na to, że z jajek można przygotować pyszne kotlety? Tak, to możliwe! Kotlety z jajek to świetna alternatywa dla mięsnych kotletów, a do tego są łatwe i szybkie w przygotowaniu. W tym artykule podpowiemy Ci, jak zrobić pyszne kotlety z jajek oraz podamy kilka pomysłów na to, jak je podać. Gotowi? Zaczynamy!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl