Jak nie przytyć w święta? Zasada nr 5 jest kluczowa
Do przeczytania w ok. 2 min.
Stosuj zioła i przyprawy
Podczas gotowania dań i przygotowywania deserów, warto stosować przyprawy i zioła. Doskonale wspierają one procesy trawienne, a także pomagają ochronić organizm przed niestrawnościami i wzdęciami. Spraw, by te święta pachniały, nie żałuj więc goździków, kardamonu, cynamonu do deserów, natomiast ziół do potraw z kapusty, mięs oraz ryb.
Postaw na zamienniki
Przyrządzając wigilijne i świąteczne przysmaki, warto wybierać zdrowsze zamienniki.
Do pierogów, zamiast zwyczajnej mąki lepiej użyć tej pełnoziarnistej, która jest w dodatku zdrowsza. Potrawy, zamiast smażyć warto gotować albo piec. Robiąc ciasta, co najmniej w niektórych przepisach, biały cukier można zamienić na erytrol bądź ksylitol (cukier brzozowy).
Nie przegładzaj się!
Nie wolno dopuścić również do przegładzania się. Chwilę czasu na zjedzenie małego posiłku trzeba znaleźć zawsze. To sprawi, że przy uroczystym stole, nie przejemy się. Jest to bardzo ważne podczas kolacji wigilijnej, gdy zazwyczaj o późnej porze zasiadamy przy obficie zastawionym stole.
Zrezygnuj z kalorycznych dodatków
Kaloryczne dodatki też warto sobie odpuścić. Pieczywo do sałatki wcale nie jest potrzebne, a do ryby, zamiast ziemniaków lepiej dołączyć lekką sałatkę.
Będzie to spora oszczędność kalorii i węglowodanów.
Ruszaj się!
Święta to nie tylko spędzanie czasu w domu należy znaleźć także czas na aktywność fizyczną. Jednak wcale nie trzeba biegać, wystarczy pójść z bliskimi na minimum godzinny spacer. Dzięki temu można spalić trochę kalorii, dotlenić organizm, poprawić sobie humor, a także zadbać o zdrowie swoje i najbliższych.