orzechy włoskie w łupinach wysypywane z worka
canva.com

Jak przechowywać orzechy włoskie – to musisz wiedzieć

Jak przechowywać orzechy włoskie, aby przez długo pozostały zdatne do spożycia z jednoczesnym zachowaniem swoich cennych właściwości? Prawdopodobnie niejednokrotnie zadawałaś sobie to pytanie będąc w posiadaniu dużej ilości orzechów, które ktoś Ci podarował lub które sama wyhodowałaś na działce. Przechowywanie orzechów to nic skomplikowanego, lecz warto znać kilka podstawowych zasad, aby dłużej zachowały swoją zdatność.
Reklama

Jak nie przechowywać orzechów włoskich

Orzechy podobnie jak większość produktów spożywczych pochodzenia naturalnego (i nie tylko) nie przepadają przede wszystkim za wilgocią oraz wysokimi temperaturami.

Z uwagi na okazałą zawartość kwasów tłuszczowych wspomniane czynniki bardzo szybko doprowadzą do zjełczenia orzechów – co skutkuje utratą wszystkich prozdrowotnych właściwości.

Przechowywanie orzechów – czy trzeba obierać je ze skorupki

Orzechy włoskie schowane są w pomarszczonej zdrewniałej skorupie koloru brązowego. Łupiny zapewniają im odpowiednią ochronę, przez co dłużej zachowują świeżość. Jeśli więc orzechy, które masz zamiar przechować są w skorupach to lepiej, aby w nich pozostały.

Co prawda obrane orzechy również można przechowywać według poniższego sposobu, lecz bez twardej łupiny szybciej zjełczeją, przez co nie będą nadawać się do spożycia.

Reklama
obrane orzechy włoskie w bawełnianym worku
canva.com

Jak przechowywać orzechy włoskie – sprawdzone miejsca

Jeśli zależy Ci na jak najdłuższym przechowywaniu orzechów włoskich, to jedynym i niezawodnym miejscem jest oczywiście zamrażarka. Dobrze zabezpieczone w ujemnej temperaturze mogą zachować swoją świeżość nawet przez cały rok. Wystarczy, że przed konsumpcją lub obróbką wyjmiesz z chłodziarki 20 minut wcześniej.

Lodówka to również doskonałe miejsce do przechowywania orzechów, które podobnie jak w ujemnej temperaturze powinny zachować swoje właściwości przez ok. dwanaście miesięcy.

Reklama

Pamiętaj jednak, że trzymane w lodówce nie powinny być obierane z łupin, ponieważ wtedy łatwiej chłoną wilgoć oraz zapachy pozostałych produktów spożywczych takich jak cebula, czosnek.

Jak długo można przechowywać orzechy włoskie

Dobrze zabezpieczone orzechy włoskie w zamkniętych pojemnikach bez dostępu do światła oraz wilgoci mogą być przechowywane od trzech miesięcy do nawet sześciu miesięcy.

Jeśli zdecydujesz się je schować do lodówki bądź zamrozić, to bez najmniejszych problemów możesz je przechowywać nawet przez pełne dwanaście miesięcy. Oczywiście zaleca się w międzyczasie ich regularną kontrolę, czy aby na pewno możesz sobie pozwolić na ich dalsze przechowywanie.

Reklama
Autor - Marcin Raczyński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.raczynski@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama