Pizza z tortilli na desce
Canva.com

Jak przygotować pizzę z tortilli na patelni? To hit na Tik Toku!

Ochota na pyszną włoską pizzę może pojawić się zupełnie niespodziewanie, a nie zawsze będzie się mieć wtedy czas na to, by tę pizzę normalnie przyrządzać. Rozwiązaniem tego problemu staje się ekspresowy placek, którego nie trzeba nawet piec w piekarniku.
Reklama

Co prawda nie da się ukryć, że pizza z tortilli na patelni nie smakuje dokładnie tak samo, jak prawdziwa włoska pizza wypiekana na kamieniu, ale jest to po prostu taka zdrowsza błyskawiczna wersja, którą można obie przygotować w ramach ciekawszego śniadania lub odżywczej, a jednocześnie przyjemnej kolacji.

Czego potrzebujemy do zrobienia pizzy z tortilli?

Do wykonania pizzy potrzebny będzie jeden gotowy placek tortilli, koncentrat pomidorowy lub dobrej jakości ketchup (najlepiej z niższą zawartością cukru), chuda wędlina bądź salami, oliwki, rukola, tarta mozzarella (można też kupić mozzarellę w kostce i zetrzeć ją na tarce), a także sól, pieprz oraz ulubione zioła, wśród których szczególnie wskazana jest świeża bazylia, doskonale komponującą się z większością włoskich potraw.

Przygotowanie placka należy rozpocząć od wyciągnięcia placka tortilli i posmarowania go dość grubą warstwą koncentratu pomidorowego wymieszanego z przyprawami i ziołami bądź ketchupu.

Reklama

Na górze należy rozsypać ok. 70 gramów startej mozzarelli (ewentualnie innego dowolnego sera) i ułożyć garść czarnych bądź zielonych oliwek oraz plasterki szynki bądź salami. Pizza z patelni zyska też lepszy smak, gdy posypie się ją świeżą bazylią lub oregano. Tak przygotowana może już trafić do piekarnika nagrzanego to temperatury 180 stopni C mniej więcej na 8 minut.

Jak podawać pizzę z tortilli?

Pizza z tortilli z bazylią
Canva.com
Reklama

Po wyciągnięciu placka od razu można posypać go obficie rukolą i raz jeszcze przyozdobić listkami świeżej bazylii. Wykonanie zajmuje łącznie dosłownie jakieś piętnaście minut, a efekt jest naprawdę znakomity. Ta podstawową pizza z patelni za każdym razem może natomiast uzyskać zupełnie inny smak, bo można dowolnie manewrować występującymi w niej dodatkami, by tworzyć nowe połączenia i testować różne oryginalne kombinacje składników.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama