smażone warzywa w naczyniu ustawionym na drewnianej desce do krojenia
canva.com

Jak smażyć warzywa – 3 triki, które musisz znać!

Smażone warzywa przygotowane w poprawny sposób to niesamowicie smaczny i przede wszystkim zdrowy posiłek, którym można zajadać się bez końca. Niestety pozornie łatwe rzeczy podczas gotowania są tak naprawdę najtrudniejsze. Kulinarny sukces to dbanie o często pomijane niuanse – tylko dzięki nim przygotowywane posiłki nabiorą restauracyjnego sznytu. Dziś dowiesz się jak poprawnie smażyć warzywa!
Reklama

Smażone warzywa – idealne do wszystkiego

Szybki obiad z niczego to lada wyzwanie! Gdy Twoje lodówka świeci pustkami i musisz ratować się tym, co w niej zostało trudno o zaspokojenie najskrytszych kulinarnych zachcianek.

Jednak gdy znajdziesz w niej jakieś warzywa, to jesteś na dobrej drodze do stworzenia naprawdę smacznego dania obiadowego. Usmażone warzywa możesz zjeść z chrupiącą bagietką, plackiem tortilli, makaronem, czy jajkiem sadzonym.

smażone warzywa na patelni
canva.com

Jak smażyć warzywa – 3 ważne wskazówki

Niewiedza, pośpiech oraz ignorancja to składowe życiowych niepowodzeń również podczas gotowania.

Reklama

Dzięki tym prostym trikom Twoje umiejętności kulinarne wskoczą o jeden poziom wyżej!

  1. Osusz warzywa przed smażeniem – nie ma nic gorszego niż wrzucenie na rozgrzany tłuszcz mokrych warzyw. Oprócz tego, że gorący olej w kontakcie z kropelkami wody zacznie strzelać, co może być niebezpieczne, to warzywa najzwyczajniej w świecie zaczną się gotować.

    Najlepiej umyj je na kilka godzin przed planowaną obróbka termiczną i pozostaw do całkowitego wyschnięcia. Tylko wtedy masz szansę uzyskać doskonały balans pomiędzy soczystością a chrupkością

  2. Zachowaj kolejność – jeśli smażysz kilka różnych rodzajów warzyw to nie możesz wrzucić ich na patelnię lub wok w tym samym momencie. Twarde warzywa takiej jak marchewka, brokuł, czy kalafior potrzebują zdecydowanie dłuższego kontaktu z wysoką temperaturą niż papryka, cukinia albo bakłażan.

    Najlepszą techniką w tym przypadku jest podzielenie warzyw na dwie grupy i smażenie ich w oddzielnych partiach
  3. Dobrze rozgrzej patelnię – to kluczowy element do uzyskania oczekiwanego rezultatu, czyli doskonale chrupiących warzyw. Najpierw rozgrzej patelnię, dopiero wlej na nią olej, odczekaj chwilę i dorzuć warzywa

    Pamiętaj także o używaniu olejów, których temperatura dymienia oscyluje w okolicach 200° C i powyżej (olej rzepakowy, olej sezamowy, olej słonecznikowy). Wrzucone na tłuszcz warzywa mieszaj przez cały czas smażenia zgodnie z zasadami chińskiej techniki smażenia – stir-fry

Proszę bardzo!
Reklama
Autor - Marcin Raczyński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.raczynski@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama