Canva.com
Jak szybko zrobić pierniczki z kolorowym lukrem na Halloween?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Słodkie, kolorowe i przerażające - takie mogą być pierniczki na Halloween, którymi możesz obdarować dzieci, które zapukają do Twoich drzwi radośnie krzycząc: cukierek albo psikus! Jeśli chcesz zrobić im niespodziankę, to już dziś dodaj ten przepis do ulubionych.
Reklama
Składniki na domowe pierniczki z lukrem
Canva.com
Do stworzenia pierniczków na Halloween potrzebujemy takich składników jak:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki kakao
- łyżeczka przyprawy do piernika
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- pół szklanki gorącej wody
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g masła
- pół szklanki cukru
- 1 jajko
Polewę lukrową przygotujemy z:
- pomarańczowy lukier gotowy
- czarny lukier gotowy
- 1 opakowania serka
- szklanka masy marshmallow
Halloweenowe pierniki krok po kroku
Zobacz także
- Do miski wrzucamy kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sól oraz mąkę.
- W osobnej miseczce mieszamy wodę wraz z sodą.
- Ubijamy masło z cukrem na gładką pianę. Dodajemy jajko.
- Łączymy kakao, przyprawę, proszek, sól oraz mąkę wraz z wodą i sodą.
- Ciasto zagniatamy i rozdzielamy na dwie połówki.
- Wszystko rozwałkowujemy na grubość około 4 mm.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni. Odciskamy duszki i wampiry z foremki.
- Ciastka pieczemy w takiej formie 8 minut.
- Dekoracja: Ubijamy ser z masą marshmallow i smarujemy pierniczki.
- Pierniczki polewamy lukrem i za pomocą pisaka lukrowego robimy miny duchom oraz zęby wampirkom.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Pierniczki? Miękkie i pulchniutkie!
Jeśli szukasz przepisu na pyszne, miękkie i pulchniutkie pierniczki, to trafiłaś we właściwe miejsce! W tym artykule podzielimy się z Tobą sprawdzonym przepisem na domowe pierniczki, które rozpływają się w ustach. Przygotowanie ich jest proste i przyjemne, a efekt końcowy z pewnością Cię zachwyci.
Jak przechowywać pierniczki?
Pierniczki świąteczne to małe, wykrawane ciasteczka, którymi raczymy się na Boże Narodzenie. Pieczemy je według staropolskiej receptury, według której są one twarde po upieczeniu. Muszą poleżeć, żeby zmiękły i stały się smaczne. Wyjaśniamy, kiedy najlepiej upiec pierniczki na święta. Doradzamy, gdzie, w czym i jak przechowywać pierniczki świąteczne, aby były gotowe i smaczne na święta.
Pierniczki bezglutenowe: Zrób je sama na święta!
Jesteś fanką pierniczków, ale masz nietolerancję glutenu? Nie martw się! W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pyszne pierniczki bezglutenowe, które będą smakować równie dobrze jak tradycyjne wypieki. Przedstawiamy przepisy, wskazówki dotyczące składników i technik pieczenia, abyś mógł cieszyć się tymi aromatycznymi i chrupiącymi ciasteczkami bez obaw o zdrowie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl