Jak usmażyć idealny stek z antrykotu? Zastosuj te triki
Do przeczytania w ok. 2 min.
Antrykot to jedno z najlepszych gatunkowo mięs, które doskonale nadaje się do zrobienia steków. Pozyskuje się go z tuszy wołowej, a dokładniej z części, która znajduje się między kręgosłupem a żebrami. Na jego powierzchni są obecne niewielkie przerosty tłuszczu, dzięki czemu mięso odznacza się delikatnością i soczystością. Jeśli zastosujesz się do poniższych porad, usmażysz przepysznego i delikatnego steka.
Sposoby na usmażenie idealnego steka z antrykotu
Etap 1: prawidłowa temperatura mięsa
Steka nie należy smażyć bezpośrednio po wyjęciu go z lodówki, gdyż wtedy będzie twardy i straci swoje walory smakowe. Mięso powinno ogrzać się do temperatury pokojowej, zatem wyciągnijmy go z chłodziarki co najmniej godzinę przed obróbką termiczną.
Etap 2: obróbka oraz suszenie
Zanim usmażymy mięso, najpierw musimy je umyć, oczyścić, a na końcu osuszyć, wtedy nie będzie pryskało na patelni.
Etap 3: przyprawy
Mięso nacieramy oliwą z oliwek połączoną z przeciśniętym czosnkiem. Tuż przed smażeniem oprószamy go pieprzem oraz solą morską. Należy pamiętać, że gdy zbyt wcześnie natrzemy steka solą, to po usmażeniu będzie twardy.
Etap 4: smażenie
Steka smażymy na rozgrzanej oliwie lub maśle klarowanym od 2 do 4 minut z każdej strony (dokładny czas zależy od tego, jaki stopień wysmażenia chcemy uzyskać):
- 2 minuty: półkrwisty,
- 3 minuty: średnio wysmażony,
- 4 minuty: wysmażony.
Usmażone mięso odstawmy na około 2-3 minuty, aby odpoczęło. Potrawę serwujemy z ziemniakami, masłem czosnkowym i ulubionymi warzywami.