Stek z antrykotu
Canva.com

Jak usmażyć idealny stek z antrykotu? Zastosuj te triki

Stek z antrykotu to znakomity pomysł na wytworne danie albo obiad w gronie najbliższych. Dobrze przyrządzony i usmażony zachwyci domowników niepowtarzalnym smakiem i delikatnością. Oto kilka porad, dzięki którym usmażysz idealnego steka.
Reklama

Antrykot to jedno z najlepszych gatunkowo mięs, które doskonale nadaje się do zrobienia steków. Pozyskuje się go z tuszy wołowej, a dokładniej z części, która znajduje się między kręgosłupem a żebrami. Na jego powierzchni są obecne niewielkie przerosty tłuszczu, dzięki czemu mięso odznacza się delikatnością i soczystością. Jeśli zastosujesz się do poniższych porad, usmażysz przepysznego i delikatnego steka.

Sposoby na usmażenie idealnego steka z antrykotu

Etap 1: prawidłowa temperatura mięsa

Stek z antrykotu
Canva.com
Reklama

Steka nie należy smażyć bezpośrednio po wyjęciu go z lodówki, gdyż wtedy będzie twardy i straci swoje walory smakowe. Mięso powinno ogrzać się do temperatury pokojowej, zatem wyciągnijmy go z chłodziarki co najmniej godzinę przed obróbką termiczną.

Etap 2: obróbka oraz suszenie

Zanim usmażymy mięso, najpierw musimy je umyć, oczyścić, a na końcu osuszyć, wtedy nie będzie pryskało na patelni.

Etap 3: przyprawy

Mięso nacieramy oliwą z oliwek połączoną z przeciśniętym czosnkiem. Tuż przed smażeniem oprószamy go pieprzem oraz solą morską. Należy pamiętać, że gdy zbyt wcześnie natrzemy steka solą, to po usmażeniu będzie twardy.

Etap 4: smażenie

Steka smażymy na rozgrzanej oliwie lub maśle klarowanym od 2 do 4 minut z każdej strony (dokładny czas zależy od tego, jaki stopień wysmażenia chcemy uzyskać):

  • 2 minuty: półkrwisty,
  • 3 minuty: średnio wysmażony,
  • 4 minuty: wysmażony.

Usmażone mięso odstawmy na około 2-3 minuty, aby odpoczęło. Potrawę serwujemy z ziemniakami, masłem czosnkowym i ulubionymi warzywami.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama