Stek z jajkiem
Canva.com

Chcesz zrobić dla niego obiad na Walentynki? Stek z jajem go zachwyci!

Stek z jajkiem - brzmi prozaicznie. Jednak grzyby, świeży tymianek i czosnek sprawią, że to danie zyska nowy wymiar. Do jego przyrządzenia nadaje się właściwie każdy rodzaj steku bez kości, najlepszy będzie jednak średnio wysmażony stek z rostbefu (zwany także stekiem New York). Zaczaruj swojego mężczyznę na Walentynki i nie tylko!
Reklama

Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 4 steki z rostbefu (po 180 g każdy),
  • sól gruboziarnista,
  • świeżo zmielony pieprz czarny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 250-275 g różnych grzybów pokrojonych w kostkę o boku 2,5 cm,
  • 1 łyżeczka miażdżonego w prasce czosnku,
  • 1 łyżeczka miksowanego świeżego tymianku,
  • 2 czubate łyżki masła,
  • 4 jajka.

Jak zrobić pysznego steka z jajkiem na Walentynki?

Stek z jajkiem
Canva.com
Reklama

Przygotowanie - rozgrzejmy żeliwną patelnię na średnim płomieniu. Gotowe steki posypmy obficie solą i świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Na gorącą patelnię wlejmy 1,5 łyżki oliwy z oliwek. Połóżmy na niej steki. Obsmażmy z obu stron - powinny być brązowe z wierzchu i średnio wysmażone w środku. Przy podanej wadze steków wystarczy smażmy je po 4 minuty z każdej strony. Przełóżmy mięso na talerz i owińmy folią aluminiową, żeby nie wystygło. Na patelnię wlejmy teraz kolejne 1,5 łyżki oliwy, a kiedy się rozgrzeje, wsypmy na nią grzyby. Dodajmy tymianek i czosnek.

Smażmy, co jakiś czas mieszając, dopóki grzyby trochę nie zmiękną i nie zbrązowieją, czyli 4-5 minut. Posypmy je solą i pieprzem, po czym zdejmijmy patelnię z płomienia. Kiedy grzyby będą już gotowe, postawmy na średnim płomieniu dużą patelnię pokrytą powłoką zapobiegającą przywieraniu potraw.

Reklama

Rozpuśćmy na niej masło. Na ciepłe masło rozbijmy jajka. Oprószmy je solą i pieprzem i smażmy 2-3 minuty, żeby białko się ścięło. Jeśli chcemy, obróćmy jajko i smażmy je jeszcze 30 sekund, żeby żółtko lekko zgęstniało. Przygotowane wcześniej steki wyłóżmy na talerze. Obok każdej porcji ułóżmy solidną łyżkę grzybów. Na koniec połóżmy na mięsie jajka. Podawajmy na ciepło.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama