Stek z selera
Canva.com

Ten stek Cię zachwyci. To nie mięso, to... seler

Wegański stek z selera to znakomita alternatywa dla tych, którzy wykluczyli ze swojej diety produkty pochodzenia zwierzęcego. Jest prosty w przygotowaniu i może zasmakować nawet zdeklarowanym mięsożercom. Jak go przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 2 porcje.
Reklama

Składniki

  • 1 korzeń selera
  • 4 łyżki masła
  • Sól i pieprz

Składniki na pesto

  • 2 szklanki świeżej bazylii
  • Pół szklanki orzeszków pini
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól

Sposób przygotowania

  1. Seler dokładnie wypłucz i wyszoruj szczotką pod bieżącą wodą. Pokrój go na grube plastry, a do steków wybierz tylko 4 największe krążki.
  2. Gotuj krążki selera w osolonej wodzie przez 5 minut, a następnie osusz je, natrzyj solą i pieprzem i smaż na maśle po 4 minuty z każdej strony. Opcjonalnie można doprawić je również wędzoną papryką.
  3. Do miski wlej oliwę. Dodaj orzeszki, posiekaną bazylię, pokrojony czosnek i sól. Całość zblenduj na gładkie pesto.
  4. Gotowe steki przełóż na talerze i obficie polej pesto. Warto serwować je z ziemniakami lub ryżem jaśminowym.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama