Canva.com
Jak zrobić domowa kostkę rosołową? Oto prosty trik
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jak zupa to tylko na kogutku - kostka rosołowa od lat dominuje w naszej kuchni. Niestety ta ze sklepu zawiera niezdrowy glutaminian sodu, natomiast zrobiona w domu jest znacznie zdrowsza. Jak ją przygotować?
Reklama
Składniki na kostkę rosołową
- 2 średnie marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1/2 selera, 1 pora,
- 2 łodygi selera naciowego
Na początku oczyśćmy warzywa, obierzmy, pokrójmy i włóżmy do dużego garnka. Następnie dodajmy cebulę obraną i mocno opaloną na ogniem.
Ponadto potrzebujemy:
- 2 średnie ząbki czosnku,
- 1 kg (1000 g) szpondra,
- 2 podudzia z kurczaka.
Jakie przyprawy do rosołu?
Canva.com
Reklama
Przygotujmy przyprawy: 3 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarenka czarnego pieprzu, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka ziaren kolendry, 6 łyżek soli. Dodajmy je do garnka i zacznijmy gotować na wolnym ogniu.
Gdzie przelać wywar?
Po dwóch godzinach gotowania, dodajmy pęczek lubczyku i gotujmy całość jeszcze przez 60 minut. Wywar przecedźmy, dodajmy do niego pęczek wcześniej posiekanej natki pietruszki i wlejmy do silikonowych foremek do lodu. Kiedy ostygnie, przechowujmy go w zamrażalniku.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Domowy rosół z kury - przepis na tradycyjny bulion
Czy jest coś bardziej rozgrzewającego i kojącego niż aromatyczny domowy rosół z kury? Ten tradycyjny polski przepis jest nie tylko pyszny, ale również bogaty w składniki odżywcze i ma wiele właściwości zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować doskonały rosół z kury, jakie ma korzyści dla zdrowia i jak go podać. Przeczytaj dalej, aby odkryć tajniki tego wyjątkowego dania!
Kwaśny rosół. Tak go uratujesz
Jeśli zastanawiasz się, jak poradzić sobie z kwaśnym smakiem w rosole, nie martw się - rozwiązanie jest proste. Istnieje jeden trik, który może okazać się zbawienny - dodanie do rosołu odrobiny sody oczyszczonej. Zasadowy odczyn sody sprawi, że kwaśny smak rosołu zostanie złagodzony, przywracając mu odpowiedni smak.
Rosół z kury - nie tylko na niedziele
Rosół z kury to jedna z najpopularniejszych zup w polskiej kuchni. Jest to danie, które kojarzy się z domem, rodziną i tradycją. Rosół z kury to nie tylko pyszna potrawa, ale również bardzo zdrowa. W tym artykule przedstawiamy przepis na rosół z kury, jego właściwości zdrowotne oraz porady, jak go podawać.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl