Wywar rosół w garnku
Canva.com

Jak zrobić domowa kostkę rosołową? Oto prosty trik

Jak zupa to tylko na kogutku - kostka rosołowa od lat dominuje w naszej kuchni. Niestety ta ze sklepu zawiera niezdrowy glutaminian sodu, natomiast zrobiona w domu jest znacznie zdrowsza. Jak ją przygotować?
Reklama

Składniki na kostkę rosołową

  • 2 średnie marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1/2 selera, 1 pora,
  • 2 łodygi selera naciowego

Na początku oczyśćmy warzywa, obierzmy, pokrójmy i włóżmy do dużego garnka. Następnie dodajmy cebulę obraną i mocno opaloną na ogniem.

Ponadto potrzebujemy:

  • 2 średnie ząbki czosnku,
  • 1 kg (1000 g) szpondra,
  • 2 podudzia z kurczaka.
Zalejmy wszystko 2 litrami wody.

Jakie przyprawy do rosołu?

Wywar rosół w garnku
Canva.com
Reklama

Przygotujmy przyprawy: 3 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarenka czarnego pieprzu, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka ziaren kolendry, 6 łyżek soli. Dodajmy je do garnka i zacznijmy gotować na wolnym ogniu.

Gdzie przelać wywar?

Po dwóch godzinach gotowania, dodajmy pęczek lubczyku i gotujmy całość jeszcze przez 60 minut. Wywar przecedźmy, dodajmy do niego pęczek wcześniej posiekanej natki pietruszki i wlejmy do silikonowych foremek do lodu. Kiedy ostygnie, przechowujmy go w zamrażalniku.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama