Rosół na talerzu i czarno-białe zdjęcie kobiety gotującej coś w garnku.
Canva

Szumowiny, łupina z czosnku i brak jednego warzywa. Też tak psujesz rosół?

Ciągle próbujesz zrobić idealny rosół, ale efekt nie jest zadowalający? Sprawdź, jakie triki na dobry rosół stosują inne gospodynie. Te rady pozwolą Ci na ugotowanie obłędnego bulionu. Ta zupa będzie przepyszna!
Reklama

Triki na dobry rosół

  • Nie chcesz podpiekać cebuli? Dodaj do rosołu suszone grzyby lub sos sojowy.
  • Rosół musi się długo gotować na małym ogniu. Tu nie ma cudów, pokolenia doświadczonych gospodyń potwierdzają.
  • Posól szumowiny, zamiast je wybierać. Dzięki temu opadną na dno, a smak zupy będzie naprawdę intensywny.
  • Dodaj do rosołu czosnek w łupinie. Koniecznie w łupinie, to zapewni niezwykły aromat.
  • Wiesz, że musisz dodać do wywaru włoszczyznę. A pamiętasz o tym, żeby dodać do rosołu pomidora? Zapewni to piękny kolor.

Składniki na rosół

  • 0,5 kg szpondra wołowego
  • 0,5 kg porcji rosołowej z kurczaka
  • 1 udko z indyka
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 0,5 pomidora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek lubczyku
  • sól
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • 4,5 l wody
Rosół w białej misce.
Canva

Przepis na rosół

  1. Mięso umyj, zalej wodą.
  2. Zagotuj wodę, pilnuj jednak, żeby nie wrzała, ma tylko delikatnie bulgotać.
  3. Kiedy pojawią się szumowiny, posól je. Opadną na dno.
  4. Gotuj wywar na bardzo małym ogniu przez 90 minut.
  5. Obierz i umyj włoszczyznę, dodaj do rosołu.
  6. Przekrój, a potem opal nad ogniem cebulę.
  7. Dodaj ją do rosołu razem z czosnkiem, przyprawami, sosem sojowym, pomidorem i suszonymi grzybami.
  8. Gotuj kolejne 90 minut.
  9. Dodaj lubczyk i natkę pietruszki.
  10. Gotuj 30 minut.
  11. Odcedź rosół. Smacznego!

Z czym podawać rosół?

Większość osób je rosół oczywiście z makaronem, jednak w niektórych miejscach popularne jest również serwowanie tej zupy razem z... ziemniakami.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama