Canva
Szumowiny, łupina z czosnku i brak jednego warzywa. Też tak psujesz rosół?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ciągle próbujesz zrobić idealny rosół, ale efekt nie jest zadowalający? Sprawdź, jakie triki na dobry rosół stosują inne gospodynie. Te rady pozwolą Ci na ugotowanie obłędnego bulionu. Ta zupa będzie przepyszna!
Reklama
Triki na dobry rosół
- Nie chcesz podpiekać cebuli? Dodaj do rosołu suszone grzyby lub sos sojowy.
- Rosół musi się długo gotować na małym ogniu. Tu nie ma cudów, pokolenia doświadczonych gospodyń potwierdzają.
- Posól szumowiny, zamiast je wybierać. Dzięki temu opadną na dno, a smak zupy będzie naprawdę intensywny.
- Dodaj do rosołu czosnek w łupinie. Koniecznie w łupinie, to zapewni niezwykły aromat.
- Wiesz, że musisz dodać do wywaru włoszczyznę. A pamiętasz o tym, żeby dodać do rosołu pomidora? Zapewni to piękny kolor.
Składniki na rosół
- 0,5 kg szpondra wołowego
- 0,5 kg porcji rosołowej z kurczaka
- 1 udko z indyka
- 1 pęczek włoszczyzny
- 0,5 pomidora
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść suszonych grzybów
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek lubczyku
- sól
- 1 łyżeczka ziarenek pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 5 listków laurowych
- 4,5 l wody
Canva
Przepis na rosół
- Mięso umyj, zalej wodą.
- Zagotuj wodę, pilnuj jednak, żeby nie wrzała, ma tylko delikatnie bulgotać.
- Kiedy pojawią się szumowiny, posól je. Opadną na dno.
- Gotuj wywar na bardzo małym ogniu przez 90 minut.
- Obierz i umyj włoszczyznę, dodaj do rosołu.
- Przekrój, a potem opal nad ogniem cebulę.
- Dodaj ją do rosołu razem z czosnkiem, przyprawami, sosem sojowym, pomidorem i suszonymi grzybami.
- Gotuj kolejne 90 minut.
- Dodaj lubczyk i natkę pietruszki.
- Gotuj 30 minut.
- Odcedź rosół. Smacznego!
Z czym podawać rosół?
Większość osób je rosół oczywiście z makaronem, jednak w niektórych miejscach popularne jest również serwowanie tej zupy razem z... ziemniakami.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Domowy rosół z kury - przepis na tradycyjny bulion
Czy jest coś bardziej rozgrzewającego i kojącego niż aromatyczny domowy rosół z kury? Ten tradycyjny polski przepis jest nie tylko pyszny, ale również bogaty w składniki odżywcze i ma wiele właściwości zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować doskonały rosół z kury, jakie ma korzyści dla zdrowia i jak go podać. Przeczytaj dalej, aby odkryć tajniki tego wyjątkowego dania!
Kwaśny rosół. Tak go uratujesz
Jeśli zastanawiasz się, jak poradzić sobie z kwaśnym smakiem w rosole, nie martw się - rozwiązanie jest proste. Istnieje jeden trik, który może okazać się zbawienny - dodanie do rosołu odrobiny sody oczyszczonej. Zasadowy odczyn sody sprawi, że kwaśny smak rosołu zostanie złagodzony, przywracając mu odpowiedni smak.
Rosół z kury - nie tylko na niedziele
Rosół z kury to jedna z najpopularniejszych zup w polskiej kuchni. Jest to danie, które kojarzy się z domem, rodziną i tradycją. Rosół z kury to nie tylko pyszna potrawa, ale również bardzo zdrowa. W tym artykule przedstawiamy przepis na rosół z kury, jego właściwości zdrowotne oraz porady, jak go podawać.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl