Jak zrobić domowe masło klarowane? Oto prosty trik!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wiele rzeczy lepiej i zdrowiej przygotować samemu, nawet jeśli miałoby to zająć trochę czasu. A jak samodzielnie przyrządzić takie masło klarowane? Z czego tak w ogóle ono powstaje i jak krok po kroku należy z nim postępować, by osiągnąć tę idealną i charakterystyczną dla niego strukturę, która pozwoli bez trudu przechowywać je w lodówce, a następnie smażyć na nim różne potrawy bądź wykonywać gęste kremowe sosy z dodatkiem smakowitego tłuszczu?
Z czego powstaje masło klarowane?
Masło klarowane przygotowuje się z niczego innego, jak po prostu ze zwykłego masła w kostce. Aby nie tracić czasu i od razu wykonać większą porcję tłuszczu do smażenia, najlepiej użyć od razu przynajmniej dwóch albo nawet trzech kostek, choć można zacząć od jednej, by przekonać się, czy smak domowego masła będzie w ogóle odpowiadać domownikom i czy wszyscy będą go chcieli używać.
Jak zrobić masło klarowane?
Wybraną ilość masła należy więc pokroić na mniejsze kawałki, przerzucić do rondla lub niewielkiego garnka i zacząć powoli podgrzewać, aż masło się rozpuści i doprowadzi się je do wrzenia. Podczas gotowania na powierzchni masła zacznie tworzyć się charakterystyczna pianka. Należy ją od czasu do czasu ściągnąć, jednocześnie ciągle podgrzewając masło i czekając, aż występująca w nim naturalnie woda całkowicie odparuje. Gdy masło ghee będzie już gotowe, należy przełożyć je do czystego i idealnie osuszonego pojemnika. Może to być zwykły słoik albo jakieś specjalne naczynie wykonane z kamionki.
Przygotowanie masła klarowanego nie jest więc jakoś szczególnie trudne, a raz wykonane masło klarowane spokojnie można przechowywać na później w lodówce. Ten, kto jednak nie chce z nim kombinować, może poratować się gotowcem ze sklepu, upewniając się tylko, że ma on dobry skład bez żadnych zbędnych dodatków, których w takim maśle naprawdę nie potrzeba.