Masło klarowne na łyżce i w naczyniu.
Canva

Jak zrobić domowe masło klarowane? Oto prosty trik!

Domowe i własne, czyli znacznie zdrowsze! W ostatnim czasie popularyzuje się moda na samodzielne przygotowywanie różnych produktów spożywczych. Może wynikać to z rosnących cen żywności, ale częściowo bierze się to również ze zwiększającej się świadomości konsumentów i dostrzeżenia w sklepowych produktach tego, czym one rzeczywiście są, a czym w żadnym wypadku być nie powinny.
Reklama

Wiele rzeczy lepiej i zdrowiej przygotować samemu, nawet jeśli miałoby to zająć trochę czasu. A jak samodzielnie przyrządzić takie masło klarowane? Z czego tak w ogóle ono powstaje i jak krok po kroku należy z nim postępować, by osiągnąć tę idealną i charakterystyczną dla niego strukturę, która pozwoli bez trudu przechowywać je w lodówce, a następnie smażyć na nim różne potrawy bądź wykonywać gęste kremowe sosy z dodatkiem smakowitego tłuszczu?

Z czego powstaje masło klarowane?

Masło klarowane przygotowuje się z niczego innego, jak po prostu ze zwykłego masła w kostce. Aby nie tracić czasu i od razu wykonać większą porcję tłuszczu do smażenia, najlepiej użyć od razu przynajmniej dwóch albo nawet trzech kostek, choć można zacząć od jednej, by przekonać się, czy smak domowego masła będzie w ogóle odpowiadać domownikom i czy wszyscy będą go chcieli używać.

Reklama

Jak zrobić masło klarowane?

Wybraną ilość masła należy więc pokroić na mniejsze kawałki, przerzucić do rondla lub niewielkiego garnka i zacząć powoli podgrzewać, aż masło się rozpuści i doprowadzi się je do wrzenia. Podczas gotowania na powierzchni masła zacznie tworzyć się charakterystyczna pianka. Należy ją od czasu do czasu ściągnąć, jednocześnie ciągle podgrzewając masło i czekając, aż występująca w nim naturalnie woda całkowicie odparuje. Gdy masło ghee będzie już gotowe, należy przełożyć je do czystego i idealnie osuszonego pojemnika. Może to być zwykły słoik albo jakieś specjalne naczynie wykonane z kamionki.

Przygotowanie masła klarowanego nie jest więc jakoś szczególnie trudne, a raz wykonane masło klarowane spokojnie można przechowywać na później w lodówce. Ten, kto jednak nie chce z nim kombinować, może poratować się gotowcem ze sklepu, upewniając się tylko, że ma on dobry skład bez żadnych zbędnych dodatków, których w takim maśle naprawdę nie potrzeba.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama