Canva
Nigdy nie smaż na zwykłym maśle! Zamiast tego użyj...
Do przeczytania w ok. 2 min.
W wielu przepisach pojawia się informacja, żeby smażyć coś na maśle. To błąd! Oczywiście jedzenie przygotowane w ten sposób jest przepyszne, jednak niezbyt zdrowe. Czego można użyć, żeby uzyskać wyjątkowy, maślany smak, a jednocześnie sobie nie zaszkodzić?
Reklama
Najlepsze do smażenia jest masło klarowane!
Zwykłe masło w zbyt wysokiej temperaturze zaczyna wytwarzać związki szkodliwe dla zdrowia. Dlatego nie powinno się na nim smażyć. Co można zrobić w takiej sytuacji? Użyj masła klarowanego! Ono jest dostosowane do obróbki cieplnej w wysokiej temperaturze.
Jak zrobić masło klarowane? Czego potrzebujesz?
To bardzo proste. Potrzebujesz do tego jedynie prawdziwego masła. Prawdziwego, czyli musi mieć 82% tłuszczu. Nie możesz używać produktów typu miks, nie nadają się margaryny czy inne roślinne produkty.
Ilość masła zależy od tego, ile produktu potem potrzebujesz.
Canva
Jak zrobić masło klarowane — przepis krok po kroku
- Weź kostkę masła (lub więcej) i umieść w rondelku na kuchence.
- Włącz najmniejszy, skręcony niemal do końca ogień.
- Masło musi się powoli roztapiać.
- W pewnym momencie masło podzieli się na trzy części. Na górze będzie piana, na środku część płynna, na sam dół opadnie białko z wodą.
- Poczekaj chwilę i wyłącz kuchenkę.
- Pianę delikatnie musisz zebrać i wyrzucić. Czynność powtarzaj tak długo, aż na wierzchu będzie gładka tafla płynu.
- Teraz zostały dwie warstwy. Płyn, który jest na wierzchu bardzo ostrożnie i delikatnie wlej do innego naczynia. Przelana ciecz, to właśnie masło klarowane.
- To, co zostało na dnie rondelka, jest do wyrzucenia.
Wiesz już, jak zrobić masło klarowane. Co dalej?
Takie masło możesz używać natychmiast w jego płynnej wersji lub schować do lodówki.
Sprawdzi się zarówno do smażenia, jak i do przygotowywania sosów. Dobre będzie też do wypieków.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Masło klarowane - tajemnica wielkich kucharzy
Masło klarowane, znane także jako Ghee, to jedno z najcenniejszych skarbów kuchni. Wielu szefów kuchni uważa je za nieodłączny element swoich potraw. Masło klarowane ma wszechstronne zastosowanie i długą tradycję kulinarnej użyteczności. W tym artykule dowiesz się, jak sklarować masło i jakie są jego tajemnice przygotowywania.
Jak zrobić domowe masło klarowane? Oto prosty trik!
Domowe i własne, czyli znacznie zdrowsze! W ostatnim czasie popularyzuje się moda na samodzielne przygotowywanie różnych produktów spożywczych. Może wynikać to z rosnących cen żywności, ale częściowo bierze się to również ze zwiększającej się świadomości konsumentów i dostrzeżenia w sklepowych produktach tego, czym one rzeczywiście są, a czym w żadnym wypadku być nie powinny.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl