Fakty i mity na temat cellulitu

Jaka dieta na cellulit będzie najlepsza? Powiedz "bye, bye" pomarańczowej skórce

Cellulit, zwany też „pomarańczową skórką”, może każdemu z nas utrudnić życie. Jakie są jego najczęstsze przyczyny? Wiadomo, że powstaniu „pomarańczowej skórki” sprzyja brak aktywności fizycznej oraz stres. Spory wpływ na cellulit mają też hormony oraz leki, które często musimy przyjmować przez dłuższy czas. Związek z tym problemem ma też dieta, która może z jednej strony nasilać problemy z cellulitem, z drugiej – pomagać w skutecznym zwalczaniu tej przypadłości.
Reklama

Jaka dieta na cellulit będzie najlepsza?

Ta, z której wykluczone zostaną szybkie przekąski, chipsy i produkty zawierające sporo cukru. Jeśli chcemy uporać się z cellulitem, musimy też wykluczyć ze swojego menu jasne pieczywo oraz makarony. Ich miejsce powinny zająć produkty z pełnych ziaren zbóż, które są zdrowsze i bardziej przyjazne dla naszej sylwetki. Dobrym krokiem będzie też ograniczenie kawy, którą z powodzeniem może zastąpić zielona herbata.

Jakie dodatki są mile widziane w menu, którego głównym celem jest leczenie cellulitu?

Wiadomo, że w diecie na cellulit ważne miejsce zajmują te produkty, które są dobrymi źródłami niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pojawiają się one m.in. w orzechach, oliwie z oliwek oraz wolejach roślinnych, które powinny zastąpić tłuszcze pochodzenia zwierzęcego.

Reklama

W leczeniu cellulitu pomocne będą też polifenole, które działają antyoksydacyjnie, uszczelniają naczynia krwionośne i chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Gdzie ich szukać? W owocach czarnego bzu, jagodach i borówkach.

Dobrymi źródłami polifenoli są też czerwona kapusta oraz zielona herbata, zajmująca bardzo ważne miejsce w kuracjach antycellulitowych. Aby pokonać cellulit, należy też częściej sięgać po te produkty, w których znajdują się fitoestrogeny. W tej grupie znajdują się przede wszystkim rośliny strączkowe oraz produkty sojowe, które z pewnością warto włączyć do swego menu.

Reklama

W diecie na cellulit powinny się też pojawić produkty zbożowe, będące dobrym źródłem magnezu, oraz te artykuły spożywcze, w których występuje większa ilość zbawiennego dla skóry cynku. Warto też docenić natkę pietruszki oraz kiszoną kapustę, dzięki którym wzmocnimy swój organizm solidną porcją witaminy C – kolejnej substancji, dzięki której leczenie cellulitu stanie się łatwiejszym zadaniem.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama