zielony krzew jałowca
pexels.com

Jałowiec ma działanie antynowotworowe. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Jałowiec to krzew, który jest zielony przez cały rok! Jego owoce to czarne kuleczki, czyli szyszkojagody jałowca. W Polsce jest powszechnie stosowany od wielu lat. Używano go również w starożytnym Egipcie. W średniowieczu był używany jako lek na cholerę, z kolei w Ameryce Północnej dezynfekowano nim rany. Co jeszcze warto wiedzieć o tej roślinie?
Reklama

Jałowiec - najważniejsze informacje

Jałowiec jest powszechnie wykorzystywany w ziołolecznictwie na całym świecie. W Polsce był najczęściej stosowany jako remedium na problemy z trawieniem oraz przy kolkach. Niegdyś palono także igły jałowców i okadzano dymem domy. Wszystko po to, aby ochronić domostwa przed działaniem złych mocy. Rzeczywiście olejki, które znajdują się w igłach tego typu drzew iglastych mają działaniem bakteriobójcze i odkażające, dlatego nie dziwi również fakt, że wykorzystywano to podczas epidemii cholery w naszym kraju.

Jałowiec pospolity (Juniperus Communis) należy do rodziny cyprysowatych. Co ciekawe, można spotkać go nie tylko w postawi drzew iglastych, ale również krzewów o kolumnowym pokroju. Rośnie on także jako rośliny płożące. Można je często spotkać w ogrodach, ponieważ nie jest to wymagająca roślina. Posiada dobrze rozbudowany system korzeniowy, a przy tym może się zaadaptować niemal w każdym gruncie.

Reklama

Krzewy iglaste doskonale prezentują się w różnorodnych miejscach, a młode pędy zachwycają wyjątkowym, świeżym zapachem.

gałązka jałowca z owocami
pexels.com

Sadząc jałowiec warto pamiętać o tym, że dojrzeje dopiero w kolejnym roku, a nawet po dwóch latach. Przybierając najpierw barwę czerwoną, niebieską, a na koniec granatowoczarną z sinym nalotem. Łuski tworzą szyszkojagodę, z kolei kwiatostany po dojrzeniu nasion osiągają do nawet 10 mm.

Owoce jałowca są niesamowite. Można je z powodzeniem wykorzystywać w kuchni. Stanowią rewelacyjną przyprawę do mięs. Godny uwagi jest także olejek jałowcowy, który wykazuje szereg właściwości. Nic w tym dziwnego, że powszechnie wykorzystuje się go nie tylko w medycynie i aromaterapii jako olejek eteryczny, ale również w kosmetyce.

Reklama

Właściwości zdrowotne

Jałowiec ma korzenny, balsamiczny aromat, dzięki czemu jest docenianym składnikiem wielu dań na całym świecie. Pobudza apetyt i jest idealny jako dodatek do potraw ciężkostrawnych. Może niwelować bóle żołądka i wzdęcia, a także poprawić trawienie. Ponadto ma on właściwości moczopędne, dzięki czemu pozwala na szybsze wydalenie wody z organizmu.

Olejek jałowcowy sprawdza się jako środek dezynfekujący, ale nie tylko. Można go bowiem stosować przy zapaleniu skóry. Łagodzi wypryski przy trądziku, a nawet egzemę. Jest to częsty składnik nie tylko kremów do stóp, które mają neutralizować grzybicę, ale również środków do mycia twarzy, ponieważ przeciwdziała powstawaniu zmian trądzikowych.

Jałowiec jest również niezastąpiony w przypadku bólu gardła. Olejek można dodawać do wody, tworząc z niej płukankę.

Reklama

To wspaniały środek, który okaże się pomocny m.in. w anginie. Z jałowca można również robić inhalacje, co koi nerwy i niweluje stres. Jest to zatem świetny sposób na bezsenność.

Działanie antynowotworowe jałowca

Szyszkojagody wykorzystywane są również w profilaktyce nowotworowej. Wykazują bowiem silne działanie antynowotworowe. Kataliza oraz dysmutaza ponadtlenkowa chroni komórki organizmu przed bardzo niebezpiecznymi mutacjami. Spożywanie tego typu składników może okazać się również pomocne przy ochronie płuc i serca.

Warto również podkreślić, że jałowiec wykazuje także działanie przeciwreumatyczne oraz hipoglikemiczne.

jałowiec w doniczkach
pexels.com

Przeciwwskazania do stosowania jałowca

Reklama

Należy zawsze pamiętać o tym, że naturalna medycyna jest wspaniała, jednak wszystkie rośliny należy stosować z umiarem. Kto powinien unikać jałowca? Osoby borykające się z krwiomoczem i białkomoczem, wrzodami, niewydolnością nerek oraz wątroby. Przeciwwskazaniem są także wszelkiego rodzaju stany zapalne pęcherzyka żółciowego i wyrostka robaczkowego.

Zbyt duże dawki tego surowca mogą również skutkować podrażnieniem nerek i przewodu pokarmowego. To dlatego tak ważne jest to, aby zachować umiar w ich spożywaniu. Z kolei w razie jakichkolwiek wątpliwości warto skontaktować się z lekarzem albo farmaceutą, który odpowie na pytania i pomoże dobrać odpowiednią dawkę do potrzeb pacjenta.

Reklama
Autor - Klaudia Woźniak
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.pieszczynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama