Tradycyjne pączki drożdżowe - oto sekretny przepis babci
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sekretny przepis babci na tradycyjne pączki
Tłusty czwartek już niebawem, więc najwyższy czas zająć się poszukiwaniem najlepszego przepisu na puszyste pączki, które uczynią ten dzień jeszcze lepszym.
Jak głosi przekazywana z pokolenia na pokolenie legenda - kto nie zje ani jednego pączka w tłusty czwartek, ten nie zazna krzty dobrobytu przez następne 12 miesięcy.
Zamiast kupić drożdżowe pączki w cukierni, spróbuj przygotować je samodzielnie. Z pomocą przychodzi tradycyjny przepis babci, który nie sprawia najmniejszych problemów, a wręcz przeciwnie – daje ogrom satysfakcji i to nie tylko w kontekście doznań smakowych.
Lista składników:- 500 g mąki pszennej (typ 450)
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 1 jajko
- 4 żółtka jaj kurzych
- 50 g cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka wódki lub spirytusu
- 2 szczypty soli kuchennej
- tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
- ulubiona konfitura lub marmolada
Tradycyjne pączki drożdżowe krok po kroku
Po skompletowaniu niezbędnych składników czas przejść do konkretów, czyli przygotowania puszystych pączków.
Każdy poniższy etap ma olbrzymie znacznie jeśli chodzi o efekt końcowy, dlatego też postępuj zgodnie z instrukcją.
- Zacznij od rozpuszczenia drożdży w ciepłym mleku z dodatkiem jednej łyżeczki cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj 4 łyżki mąki. Ponownie wymieszaj i odstaw pod przykryciem na ok. 20 minut
- Żółtka i jajko utrzyj z cukrem – ubijaj przez minimum 10 minut
- Przesiej mąkę przez sito do większej miski, dodaj ubite jajka, sól oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj alkohol i wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej masy. Nakryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut
- Po tym czasie wyrzuć ciasto na przygotowaną stolnicę i rozgniataj przez kilka minut w celu odpowietrzenia ciasta. Podziel je na dwie części i rozwałkuj każdą z nich na placek średniej grubości
- Z rozwałkowanego ciasta wytnij okręgi (tak jak na pierogi). Na kółka z jednej części połóż porcję konfitury lub marmolady i nakryj je plackami wyciętymi z drugiej części ciasta. Krawędzie ciasta delikatnie zaciśnij w celu ich sklejenia i pozostaw na 50 minut
- W dużym garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz. Pączki smaż do momentu aż będą zarumienione na brązowo – po ok. 1,5 minut z każdej strony. Gotowe drożdżówki wykładaj na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar ociekającego tłuszczu