pomidory w puszce obok pomidorków koktajlowych
canva.com

Jak wykorzystać pomidory w puszce – 3 pomysły na szybki obiad

Pomidory w puszce to zbawienie w sytuacji gdy nie masz pomysłu na obiad lub po prostu brakuje Ci czasu na jego przygotowanie. Dostępne zarówno w kawałkach jak i w całości doskonale sprawdzają się jako baza wielu potraw oraz sosów. Warto mieć je zawsze pod ręką i użyć w razie potrzeby niczym kulinarne koło ratunkowe.
Reklama

Pomidory w puszce - pomysł na szybki obiad

Szybki obiad z niczego nie musi ograniczać się do opiekanych ziemniaków, czy serowych zapiekanek. Można to zrobić smaczniej i przede wszystkim zdrowiej. Schowane w spiżarni dwie puszki krojonych pomidorów wspomogą Cię w trudnych chwilach kulinarnego zwątpienia.

zupa krem szakszuka oraz makaron z pomidorami
canva.com

Makaron z sosem pomidorowym

Prawdziwy włoski klasyk, który sprawdzi się jako szybki posiłek obiadowy lub lunch do pracy, który możesz zabrać ze sobą w plastikowym pojemniku.

Reklama

Danie gotowe w mniej niż 20 minut!

Lista składników:
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 200 g ulubionego makaronu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 płaska łyżka cukru
  • bazylia (świeża lub suszona)
  • przyprawy: sól, pieprz
  • oliw z oliwek
Przygotowanie:
  1. Posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek zeszklij na łyżce oliwy z oliwek
  2. Dodaj pomidory w puszce, łyżkę cukru, pieprz oraz odrobinę suszonej bazylii (na tym etapie nie używaj soli). Wymieszaj i redukuj sos na wolnym ogniu
  3. W międzyczasie wstaw wodę na makaron. Posól ją dopiero gdy zacznie wrzeć. Wrzuć makaron i gotuj go przez połowę czasu zalecanego przez producenta
  4. W pół ugotowany makaron przerzuć na patelnię z sosem i wlej na nią pół szklanki wody, w której się gotował
  5. Kluski dojdą na patelni wchłaniając dodaną wodę i przesiąkną smakiem pomidorowego sosu

Szybka zupa pomidorowa

Reklama

Pomidorowa to niewątpliwy klasyk. Zdrowa, smaczna i bardzo pożywana zupa, którą możesz serwować z ulubionym dodatkiem takim jak: makaron, ryż, czy kasza. Gotowa w 25 minut!

Lista składników:
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Obrane i pokrojone warzywa podsmaż w garnku na łyżce masła
  2. Zalej bulionem, dodaj pomidory w puszce i gotuj przez 20 minut
  3. Po tym czasie zmiksuj zawartość garnka przy użyciu ręcznego blendera
  4. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z grzankami, pestkami dyni lub słonecznika

Szakszuka – danie prosto z Maroka

Reklama

Tradycyjne danie kuchni bliskiego wschodu i północy Afryki. W Polsce również cieszy się stale rosnącą popularnością, głównie jako posiłek śniadaniowy.

Lista składników:
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 średnie cebule
  • 3 jajka
  • 50 g sera feta lub mozzarella
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, kumin rzymski
  • 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
  1. Na patelni roztop łyżkę masła i zeszklij na nim pokrojoną w piórka cebulę
  2. Dodaj pomidory w puszce, dopraw do smaku, a następnie zredukuj nadmiar pomidorowego przecieru
  3. Zrób 3 wgłębienia w tafli sosu i wbij do nich jajka. Przykręć płomień i duś pod przykryciem aż jajka się zetną 
  4. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki i tartym serem
Smacznego!
Reklama
Autor - Marcin Raczyński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.raczynski@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama