Jak wykorzystać pomidory w puszce – 3 pomysły na szybki obiad
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pomidory w puszce - pomysł na szybki obiad
Szybki obiad z niczego nie musi ograniczać się do opiekanych ziemniaków, czy serowych zapiekanek. Można to zrobić smaczniej i przede wszystkim zdrowiej. Schowane w spiżarni dwie puszki krojonych pomidorów wspomogą Cię w trudnych chwilach kulinarnego zwątpienia.
Makaron z sosem pomidorowym
Prawdziwy włoski klasyk, który sprawdzi się jako szybki posiłek obiadowy lub lunch do pracy, który możesz zabrać ze sobą w plastikowym pojemniku.
Danie gotowe w mniej niż 20 minut!
Lista składników:- 1 puszka krojonych pomidorów
- 200 g ulubionego makaronu
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 płaska łyżka cukru
- bazylia (świeża lub suszona)
- przyprawy: sól, pieprz
- oliw z oliwek
- Posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek zeszklij na łyżce oliwy z oliwek
- Dodaj pomidory w puszce, łyżkę cukru, pieprz oraz odrobinę suszonej bazylii (na tym etapie nie używaj soli). Wymieszaj i redukuj sos na wolnym ogniu
- W międzyczasie wstaw wodę na makaron. Posól ją dopiero gdy zacznie wrzeć. Wrzuć makaron i gotuj go przez połowę czasu zalecanego przez producenta
- W pół ugotowany makaron przerzuć na patelnię z sosem i wlej na nią pół szklanki wody, w której się gotował
- Kluski dojdą na patelni wchłaniając dodaną wodę i przesiąkną smakiem pomidorowego sosu
Szybka zupa pomidorowa
Pomidorowa to niewątpliwy klasyk. Zdrowa, smaczna i bardzo pożywana zupa, którą możesz serwować z ulubionym dodatkiem takim jak: makaron, ryż, czy kasza. Gotowa w 25 minut!
Lista składników:- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 l bulionu warzywnego
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz
- Obrane i pokrojone warzywa podsmaż w garnku na łyżce masła
- Zalej bulionem, dodaj pomidory w puszce i gotuj przez 20 minut
- Po tym czasie zmiksuj zawartość garnka przy użyciu ręcznego blendera
- Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z grzankami, pestkami dyni lub słonecznika
Szakszuka – danie prosto z Maroka
Tradycyjne danie kuchni bliskiego wschodu i północy Afryki. W Polsce również cieszy się stale rosnącą popularnością, głównie jako posiłek śniadaniowy.
Lista składników:- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 średnie cebule
- 3 jajka
- 50 g sera feta lub mozzarella
- natka pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, kumin rzymski
- 1 łyżeczka masła
- Na patelni roztop łyżkę masła i zeszklij na nim pokrojoną w piórka cebulę
- Dodaj pomidory w puszce, dopraw do smaku, a następnie zredukuj nadmiar pomidorowego przecieru
- Zrób 3 wgłębienia w tafli sosu i wbij do nich jajka. Przykręć płomień i duś pod przykryciem aż jajka się zetną
- Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki i tartym serem