Keks z pomarańczową nutą w lukrze. Smak dzieciństwa na świątecznym stole
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na świąteczny keks
Do przygotowania tego ciasta potrzebne nam będą następujące składniki:
na ciasto:
- 255 g masła,
- 6 jajek,
- 1,5 szklanki mąki tortowej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka do posypania bakalii,
- 1 szklanka cukru drobnego,
- 400 g rozdrobnionych bakalii,
- skórka starta z 1/2 pomarańczy,
- 2-3 krople aromatu pomarańczowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szczypta soli;
na lukier:
- sok z 1 pomarańczy,
- około 1 szklanka cukru pudru.
Przygotowanie keksa krok po kroku
Przygotujmy ciasto: masło z solą i cukrem zmiksujmy na puch. Ciągle miksując, dodajmy po jednym jajku, a następnie obie mąki (tortowa i ziemniaczana) wymieszane z proszkiem do pieczenia, skórkę z pomarańczy i aromat pomarańczowy. Wsypmy bakalie oprószone mąką ziemniaczaną, jeszcze raz mieszamy. Następnie ciasto przełóżmy do keksówki o wymiarach 10x42 cm. Piekarnik nagrzejmy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczmy około 59-62 minut. Wystudźmy. Przygotujmy lukier: sok z pomarańczy dokładnie utrzyjmy z cukrem pudrem an gęstą masę. Posmarujmy nim keks. Pozostawmy do zastygnięcia.
Dodatkowa uwaga - po około 40 minutach pieczenia warto sprawdzić suchym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta.