Canva
Nie uwierzysz, co można dodać do kotletów mielonych zamiast bułki
Do przeczytania w ok. 1 min.
Masz ochotę na pyszne, sycące kotlety mielone a skończyła Ci się bułka tarta? A może chcesz spróbować czegoś nowego? Koniecznie wypróbuj ten przepis. Będziesz zachwycona smakiem i tym połączeniem. Jest genialne.
Reklama
Co dodać do kotletów mielonych?
Zamiast tartej bułki świetnie sprawdzą się gniecione gotowane ziemniaki. Smak takich koletów jest naprawdę wyjątkowy, a mięso nie powinno się rozpadać.
Kolety mielone — składniki
- 750 gramów mięsa mielonego
- 250 gramów gotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 cebula
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- mąka lub bułka tarta do panierowania
Canva
Przepis na mielone kolety
- Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju i ostudź.
- Ziemniaki pognieć.
- Natkę pietruszki posiekaj.
- Wymieszaj ze sobą mięso, jajko, ziemniaki, natkę pietruszki, sól i pieprz.
- Wygnieć porządnie masę na kolety.
- Uformuj kulki, spłaszcz lekko i obtocz je w mące lub bułce tartej.
- Smaż kolety na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron.
- Zmniejsz ogień na minimum, przykryj patelnię.
- Duś je przez kwadrans.
Co jeszcze można dodać zamiast tartej bułki?
Sprawdzą się otręby, płatki owsiane, bułka namoczona w mleku oraz różnego rodzaju kasze.
Z czym podawać mielone kotlety?
Najlepsze będą z pieczonymi ziemniakami, kluskami oraz surówką z marchewki lub kapusty.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Sznycle jak z dzieciństwa
Czy jest coś bardziej klasycznego i smacznego niż sznycle? Te soczyste kotlety mielone są ulubionym daniem wielu osób. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na idealne sznycle oraz podpowiemy, jak je podawać i udzielimy kilku porad.
Tym zawsze doprawiaj kotlety mielone. Nigdy inaczej
Kotlety mielone to danie, które znajduje się w repertuarze wielu kuchni na całym świecie. Mogą być przygotowywane z różnych rodzajów mięsa, a odpowiednie przyprawy są kluczowym elementem, który nadaje im wyjątkowy smak i aromat.
Ile jajek do kotletów mielonych? To ma znaczenie
Kotlety mielone to danie, które z pewnością gości na wielu stołach na całym świecie. Są one nie tylko smaczne i sycące, ale także wszechstronne pod względem smaków i dodatków. Jednakże, istnieje pewien element, który ma kluczowe znaczenie dla uzyskania idealnej konsystencji i struktury kotletów mielonych – ilość jajek używanych do przygotowania mięsa mielonego.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl