Koniec z suszeniem grzybów. Zdradzamy trik Jakuba Kuronia na zimę!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Większość z nas najczęściej suszy lub marynuje grzyby. To popularne metody, które sprawiają, że zawsze możemy cieszyć się aromatem grzybów w okresie, gdy po prostu ich nie ma w lesie. Znany kucharz, który często zaskakuje swoimi pomysłami - Jakub Kuroń zdradził ciekawy sposób na kiszenie ogórków. Ta metoda jest łatwa i sprawia, że walory smakowe grzybów są wprost niepowtarzalne.
Jakie grzyby można kisić?
Do kiszenia najbardziej nadają się rydze, szare gąski oraz zielone gąski. Nie obawiaj się także, aby ukisić borowiki, podgrzybki, czy koźlaki. Ważne: nie powinniśmy łączyć szlachetnych grzybów z gąskami, ponieważ te drugie mają większą zdolność do przechowywania na dłużej.
Jeśli kisimy gąski lub rydze, to powinniśmy użyć całych grzybów.
W przypadku borowików - tylko kapeluszy. Bardzo istotne jest, aby zawsze sprawdzić, czy grzyby nie są robaczywe.
Jak kisić grzyby krok po kroku?
Do kiszenia dobrodziejstw z lasu powinniśmy przygotować emaliowany lub gliniany garnek, a także lipowe deski lub talerze z porcelany. Wszystko wyparzamy odpowiednio wcześniej przed użyciem.
Obieramy grzyby i kilkukrotnie myjemy przed kiszeniem. To ważne, aby przed całym procesem usunąć maksymalnie dużo piasku z grzybów. Po umyciu odsączamy grzyby na małym sitku. Grzyby układamy na dnie naczynia i przysypujemy solą - najlepiej gruboziarnistą. Grzyby przechowujemy przez 3 dni w ciemnym i chłodnym miejscu.