Canva.com
Flaczki z boczniaków - prosty przepis na pożywną zupę bez mięsa
Do przeczytania w ok. 2 min.
Flaczki z boczniaków to niepozorna, a jednocześnie bardzo pyszna zupa - idealna dla wegetarian, bowiem jest bez mięsa. Do tego ta zupa grzybowa jest niezwykle delikatna i nieprzypomina smaku często tłustych flaków wołowych. Dziś dzielimy się z wami naszym ulubionym przepisem.
Reklama
Flaczki z boczniaków idealnie sprawdzą się jako pożywne danie w diecie bezglutenowej oraz wegetariańskiej. Potrzebujemy kilku składników z domowej spiżarni i 1 godzinę czasu, aby przygotować sycącą zupę.
Canva.com
Składniki na boczniakowe flaki:
- 600 g boczniaków
- 1 mała lub średnia marchew
- 1 mały korzeń pietruszki
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- kawałek korzenia imbiru
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 700 ml wody
- przyprawy: 2 listki laurowe; czubata łyżka majeranku; 1 łyżeczka soli; 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki; pół łyżeczki pieprzu; po sporej szczypcie ostrej papryki i gałki muszkatołowej
- natka pietruszki i pieczywo
Zobacz także
Flaczki z boczniaków - przepis krok po kroku
Canva.com
- Na początku płuczemy nasze leśne grzyby pod bieżącą i zimną wodą. Osuszamy je na sitku i układamy na ręczniku papierowym.
- Boczniaki kroimy w paski i odkrawamy ogonki.
- Później obieramy cebulę i kroimy ją w kosteczkę.
- Marchew i korzeń pietruszki obieramy cienko i ścieramy na tarce - najlepiej na dużych oczkach.
- Do garnka wlewamy trzy łyżki oleju.
- Dodajemy do niego warzywa, liście laurowe, sól i pieprz.
- Ustawiamy średnią moc palnika i podsmażamy delikatnie mieszając warzywa z przyprawami.
- Po 10 minutach dodajemy posiekane boczniaki. czosnek, imbir oraz resztę przypraw.
- Całość zalewamy wodą i dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, słodką paprykę. Mieszamy zupę i gotujemy przez 25 minut.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Flaczki po zamojsku po polsku. Dodaj szczyptę tej przyprawy, a zmienisz smak!
Lubicie flaczki? Jeśli tak, to mamy dla Was kultową recepturę na babcine flaczki po zamojsku. Warto je przyprawić popularną przyprawą.
Flaczki z cegłą i obowiązkowo gęsina - tak kiedyś jadły elity w Polsce
Czasy międzywojenne przyniosły wiele zmian, również społecznych, a jedną z najprężniej rozwijających się wtedy branż stała się gastronomia. Wyrastające jak grzyby po deszczu restauracje, kawiarnie i pomniejsze przybytki były miejscem spotkań i życia towarzyskiego. Tętniła nim zwłaszcza stolica, dokąd ściągały setki ludzi w poszukiwaniu pracy i lepszego życia.
Smażony karp z ciapkapustą i smażonymi borowikami. Wigilia po śląsku!
W przeddzień Wigilii mamy dla Was pyszny przepis na śląskiego karpia z ciapkapustką. Ten smak nas zachwycił i z pewnością podamy go na świątecznym stole.
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl