Krewetki z czosnkiem w misce.
Canva

Krewetki z czosnkiem — niezapomniany smak

Chyba nie ma smaczniejszego połączenia niż krewetki z czosnkiem. To idealne danie dla wszystkich miłośników kuchni i owoców morza. Ich przygotowanie jest banalnie proste, za to smakują wyjątkowo. Nie potrzeba do nich żadnych wyjątkowych dodatków — czosnek robi całą robotę. Przekonaj się, jakie są pyszne!
Reklama

Krewetki z czosnkiem i chilli na maśle

Krewetki to takie danie, które albo się kocha, albo nienawidzi. Nie można przejść obok nich obojętnie. Przygotowane w odpowiedni sposób smakują obłędnie.

Konieczność obrania krewetek, może nieco odstraszać i wydawać się czasochłonna. Spokojnie można jednak kupić już oczyszczone. Pozwoli to oszczędzić czas.

Do tego przepisu dobre będą zarówno świeże, jak i mrożone krewetki.

Krewetki przyrządzone z czosnkiem i cytryną.
Canva

Składniki potrzebne do przygotowania krewetek z czosnkiem

Chilli może być zarówno świeże, jak i suszone. Natkę pietruszki można zastąpić kolendrą.

Reklama

W przypadku braku wina sprawdzi się sok z cytryny. Zamiast masła klarowanego można użyć oleju kokosowego.

  • 250 g krewetek
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki białego wina
  • 0,5 papryczki chilli
  • 2,5 łyżki masła klarowanego
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 pęczek natki pietruszki
Czosnek do krewetek.
Canva

Jak dokładnie, krok po kroku przyrządzić krewetki z czosnkiem

Surowe krewetki należy najpierw oczyścić — powinno zdjąć się z nich pancerze. Następnie należy je naciąć i wyciągnąć z nich ciemną nitkę (jelito).

Reklama

W przypadku krewetek mrożonych — trzeba je rozmrozić w misce z letnią wodą, a następnie osuszyć.

Czosnek powinno się posiekać, to samo należy zrobić z chilli. Następny krok to rozgrzanie patelni oraz wylanie na nią masła klarowanego i oliwy. Po chwili trzeba dodać czosnek, kiedy zacznie charakterystycznie pachnieć, na patelnię powinno wrzucić się również chilli. Zaraz potem — krewetki.

Następny krok to podlanie lekko przesmażonych krewetek białym winem.

Kiedy krewetki się zaróżowią, można do nich dodać posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i wyłączyć gaz.

Można zajadać! Koniecznie trzeba jednak pamiętać, że ogonki nie są jadalne.

Z czym podawać krewetki z czosnkiem?

Idealne będą z bagietką. Można też zrobić z nich sos i podać je do ryżu lub makaronu.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama