Krewetki z makaronem przepis w 3 krokach!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Krewetki z makaronem przepis
Składniki:
- 500g krewetek
- 300g makaronu spaghetti
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 pomidor
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Krok 1: Przygotowanie składników
Krewetki umyć i osuszyć. Czosnek i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę i pomidora również pokroić w drobną kostkę.
Krok 2: Gotowanie makaronu
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Następnie dodać makaron spaghetti i gotować przez około 8-10 minut, aż będzie al dente. Po ugotowaniu odcedzić makaron i odstawić na bok.
Krok 3: Smażenie krewetek
W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek i dodać masło. Dodać czosnek i cebulę i smażyć na złoty kolor. Dodać krewetki i smażyć przez około 3-4 minuty, aż będą różowe. Następnie dodać paprykę i pomidora i smażyć przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 4: Połączenie składników
Do rondla z krewetkami, papryką i pomidorem dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.
Jak podawać krewetki z makaronem?
Krewetki z makaronem najlepiej podawać na ciepło, posypane świeżo posiekaną natką pietruszki. Danie to doskonale komponuje się z białym winem.
Najlepsze krewetki z makaronem? Kilka porad:
- Przed smażeniem krewetek należy upewnić się, że są one dobrze osuszone, aby uniknąć nadmiernego wydzielania wody.
- Do smażenia krewetek najlepiej użyć dużego rondla, aby uniknąć ich przesmażenia.
- Jeśli nie przepadamy za papryką lub pomidorem, możemy je zastąpić innymi ulubionymi warzywami.
Krewetki jak marzenie
Krewetki z makaronem to pyszne i proste w przygotowaniu danie, które z pewnością zachwyci Twoich gości. Wystarczy kilka składników i kilka prostych kroków, aby przygotować to aromatyczne danie. Pamiętaj o odpowiednim przygotowaniu składników, a efekt końcowy na pewno Cię zadowoli.