Kukurydziana sałatka z zaskakującymi składnikami. Nie zgadniesz co jest w środku!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Smacznie i szybko
Cały sekret tej sałatki polega na połączeniu ze sobą kukurydzy z... jabłkiem, selerem i ogórkiem kiszonym. Tworzą one zaskakującą, ale i niezwykle smaczną kompozycję.
Robi się ją bardzo szybko, bo można użyć zarówno kukurydzy z puszki, jak i gotowy seler ze słoiczka.
Sałatka z kukurydzą — potrzebne składniki
W razie potrzeby proporcje można lekko modyfikować. Warto jednak nie pomijać żadnego składnika (ewentualnie zastąpić go czymś innym)
- 1 puszka kukurydzy
- 1 słoiczek ciętego selera w delikatnej zalewie
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 ogórki kiszone
- 0,5 cebuli
- 0,5 kalarepy
- 2 łyżki majonezu
Sałatka z kukurydzą — jak dokładnie ją przygotować
Na sam początek należy otworzyć kukurydzę i seler oraz porządnie odcedzić je przez sitko. Następny krok to pokrojenie cebuli (trzeba to zrobić bardzo drobno). Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i też odcedzić z ewentualnego soku. Polać je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Kalarepę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na sam koniec powinno się pokroić ogórki kiszone w drobną kostkę (nie ma potrzeby ich obierania). Ogórki również odcedzić.
Gotową sałatkę dokładnie wymieszać i połączyć z majonezem.
Sałatka z kukurydzą — z czym ją podawać?
Taka sałatka będzie pyszna z pieczywem (jednakowo świeży czy chrupkim), jak i jedzona bez niczego. Można podawać ją jako przystawkę, dodatek do obiadu, czy samodzielne danie.
Z czym można jeszcze połączyć kukurydzę i seler z zalewy?
Jeśli ktoś ma ochotę na inną sałatkę z takimi składnikami, to warto do kukurydzy i selera dodać jajko i ananasa z puszki. Taka kompozycja smakuje obłędnie. Oczywiście trzeba wtedy pamiętać też o majonezie.