canva.com
Pączki z piekarnika – sekretny przepis Jakuba Kuronia
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pączki pieczone w piekarniku to zbawienie dla osób będących na restrykcyjnej diecie nie tylko w tłusty czwartek. Znakomicie sprawdzają się jako deser podczas rodzinnych obiadów lub słodka przekąska do kawy w czasie spotkania w gronie przyjaciół. Idealnie puszyste, smaczne pączki o obniżonej zawartości tłuszczu to strzał w dziesiątkę! Przekonaj się sama i przygotuj je według sekretnej receptury Jakuba Kuronia.
Reklama
Pączki pieczone w piekarniku – przepis doskonały?
Tłusty czwartek wcale nie musi być dniem, w którym objadasz się słodkimi smakołykami smażonymi na głębokim tłuszczu. Jeśli trzymasz linię to przepis na pączki z piekarnika według Jakuba Kuronia będzie tego dnia Twoim zbawieniem! Przekonaj się sama!
Lista składników:- 400 g mąki pszennej (typ 450)
- 250 ml mleka
- 50 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 30 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ulubiona konfitura lub marmolad (opcjonalnie)
- cukier puder lub lukier (opcjonalnie)
canva.com
Pączki z piekarnika w kilku prostych krokach
Reklama
Niskotłuszczowe pączki z piekarnika są banalnie łatwe w przygotowaniu, więc jeśli udało Ci się już skompletować niezbędne składniki, to pora zabrać się do pracy!
- Do szklanki wlej 50 ml lekko podgrzanego mleka rozpuść w nim drożdże oraz cukier. Postaraj się, aby w cieczy nie pozostała nawet najmniejsza grudka drożdży. Po dokładnym wymieszaniu odstaw do ciepłego miejsca na 15 minut
- Mąkę pszenną przesiej przez sito do większej miski, co skutecznie ją napowietrzy. Następnie dodaj roztopione w kąpieli wodnej masło, ekstrakt waniliowy, jajko, pozostałe 200 ml letniego mleka oraz szczyptę soli. Wszystko wstępnie przemieszaj
- W następnej kolejności dodaj przygotowany wcześniej drożdżowy zaczyn i bardzo energicznie wyrabiaj ciasto do chwili, gdy przestanie przywierać do dłoni
- Wyrobione ciasto nakryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na mniej więcej 30-40 minut
- Po tym czasie wyłóż gotowe ciasto na stolnicę przyprószona delikatną warstwą mąki i rozwałkuj na okrąg o grubości nie mniejszej niż 1 cm
- Przy pomocy szklanki lub innego naczynia powycinaj w cieśnie okręgi (tak jak na pierogi) i układaj obok siebie na posypaną mąką blacie. Pączki przed pieczeniem nakryj ściereczką i pozostaw jeszcze na 10 minut
- Ostatnim etapem przygotowania jest oczywiście pieczenie pączków w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180° C (grzanie góra dół) przez 15 minut
Pączki bez smażenia – jak podawać
Pieczone pączki możesz podawać na dwa sposoby. Jednym z najpopularniejszych pomysłów na zaserwowanie jest po prostu posypanie ich cukrem pudrem. Możesz także wypełnić je ulubioną marmoladą lub konfiturą używając specjalnego pistoletu cukierniczego.
Reklama
Źródło: kuron.com.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Pączki na Tłusty Czwartek: Tradycyjne!
Pączki na Tłusty Czwartek mają długą i bogatą historię. To tradycyjne polskie ciastka, które są spożywane w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Ich początki sięgają średniowiecza, kiedy to wierzono, że jedzenie tłustych potraw przed rozpoczęciem okresu postu zapewnia ochronę przed złymi mocami i przynosi szczęście.
Pączki - słodkość uwielbiana na całym świecie!
Witajcie smakosze! Dzisiaj chciałbym podzielić się z Wami wszystkim, co warto wiedzieć o pysznych pączkach. Pączki to tradycyjne polskie ciastka, które są uwielbiane przez wiele osób na całym świecie. Są one słodkie, puszyste i pełne smaku.
Zazwyczaj jest nadzieniem do pączków. Oto przepis na różaną konfiturę. NIEBO!
Pączki to słodki przysmak, który kojarzy się z radością i słodkim rozkoszą. Jednym z najpopularniejszych nadzień do pączków jest różana konfitura. Jej delikatny, kwiatowy smak sprawia, że pączki nabierają obłędnego smaku!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl