pieczone pączki z dodatkiem marmolady
canva.com

Pączki z piekarnika – sekretny przepis Jakuba Kuronia

Pączki pieczone w piekarniku to zbawienie dla osób będących na restrykcyjnej diecie nie tylko w tłusty czwartek. Znakomicie sprawdzają się jako deser podczas rodzinnych obiadów lub słodka przekąska do kawy w czasie spotkania w gronie przyjaciół. Idealnie puszyste, smaczne pączki o obniżonej zawartości tłuszczu to strzał w dziesiątkę! Przekonaj się sama i przygotuj je według sekretnej receptury Jakuba Kuronia.
Reklama

Pączki pieczone w piekarniku – przepis doskonały?

Tłusty czwartek wcale nie musi być dniem, w którym objadasz się słodkimi smakołykami smażonymi na głębokim tłuszczu. Jeśli trzymasz linię to przepis na pączki z piekarnika według Jakuba Kuronia będzie tego dnia Twoim zbawieniem! Przekonaj się sama!

Lista składników:
  • 400 g mąki pszennej (typ 450)
  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 30 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ulubiona konfitura lub marmolad (opcjonalnie)
  • cukier puder lub lukier (opcjonalnie)
pieczone pączki posypane delikatną warstwą cukru pudru
canva.com

Pączki z piekarnika w kilku prostych krokach

Reklama

Niskotłuszczowe pączki z piekarnika są banalnie łatwe w przygotowaniu, więc jeśli udało Ci się już skompletować niezbędne składniki, to pora zabrać się do pracy!

  1. Do szklanki wlej 50 ml lekko podgrzanego mleka rozpuść w nim drożdże oraz cukier. Postaraj się, aby w cieczy nie pozostała nawet najmniejsza grudka drożdży. Po dokładnym wymieszaniu odstaw do ciepłego miejsca na 15 minut
  2. Mąkę pszenną przesiej przez sito do większej miski, co skutecznie ją napowietrzy. Następnie dodaj roztopione w kąpieli wodnej masło, ekstrakt waniliowy, jajko, pozostałe 200 ml letniego mleka oraz szczyptę soli. Wszystko wstępnie przemieszaj
  3. W następnej kolejności dodaj przygotowany wcześniej drożdżowy zaczyn i bardzo energicznie wyrabiaj ciasto do chwili, gdy przestanie przywierać do dłoni
  4. Wyrobione ciasto nakryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na mniej więcej 30-40 minut
  5. Po tym czasie wyłóż gotowe ciasto na stolnicę przyprószona delikatną warstwą mąki i rozwałkuj na okrąg o grubości nie mniejszej niż 1 cm
  6. Przy pomocy szklanki lub innego naczynia powycinaj w cieśnie okręgi (tak jak na pierogi) i układaj obok siebie na posypaną mąką blacie. Pączki przed pieczeniem nakryj ściereczką i pozostaw jeszcze na 10 minut
  7. Ostatnim etapem przygotowania jest oczywiście pieczenie pączków w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180° C (grzanie góra dół) przez 15 minut
Smacznego!

Pączki bez smażenia – jak podawać

Pieczone pączki możesz podawać na dwa sposoby. Jednym z najpopularniejszych pomysłów na zaserwowanie jest po prostu posypanie ich cukrem pudrem. Możesz także wypełnić je ulubioną marmoladą lub konfiturą używając specjalnego pistoletu cukierniczego.

Reklama
Źródło: kuron.com.pl
Autor - Marcin Raczyński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.raczynski@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama