Leczo z różnych składników, które zawsze smakuje dobrze
Do przeczytania w ok. 4 min.
Przepis - leczo
Klasyczne leczo pochodzi z kuchni węgierskiej. Trzeba jednak przyznać, że już na dobre wpisało się również w polską tradycję. Często gości na stołach naszych rodaków i nic w tym dziwnego. Jest pyszne i aromatyczne, a do tego bardzo łatwe w przygotowaniu. Można je ugotować w jednym garnku, a nawet podawać na drugi dzień. Takie przepisy kulinarne lubimy najbardziej!
Aromatów tego dania jest bardzo wiele, a każda osoba powinna dopasować przepis do swoich oczekiwań. Oczywiście danie należy podawać z dużą ilością warzyw i jest to absolutna podstawa. Ich kompozycja jest już jednak dowolna, podobnie jak mięso, które kucharz wrzuci do środka. Często leczo składa się z kurczaka, wieprzowiny albo po prostu kiełbasy, co jest najprostszą opcją.
Poniżej przedstawiamy przepis Jakuba Kuronia, z którego dowiesz się, jak zrobić leczo:
- 250 g mięsa z udka kurczaka
- 200 g kiełbasy wędzonej
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 kolorowe papryki
- 1 duża cebula
- 2 cukinie
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 500 ml przecieru pomidorowego (passata)
- 200 ml wody
- sól, pieprz
Przepis jest szalenie prosty do wykonania, a czas przygotowania nie przekroczy godziny. Kurczaka należy pokroić w kostkę, a następnie doprawić solą oraz pieprzem, kolejno usmaż go, tak aby się zarumienił i odstaw. Później delikatnie zarumień na patelni pokrojoną w plasterki kiełbasę.
Teraz przyszła kolej na smażenie warzyw. Oczywiście również pokrój je w kostkę albo pióra. Zacznij od smażenia cebuli, następnie dodaj na patelnię dwie papryki. Na koniec wsyp cukinię oraz czosnek pokrojony w plastry. Możesz dodać do całości również odrobinę świeżych pomidorów.
Przyszła pora na wymieszanie wszystkich składników. Dodaj na patelnię mięso, przyprawy, a także passatę pomidorową lub koncentrat pomidorowy. Dopraw całość do smaku. Zazwyczaj płaska łyżeczka soli jest wystarczająca na taką porcję.
Wszystkie składniki duś razem na niewielkim ogniu przez około pół godziny. Nie zapomnij również kilka razy zamieszać dania.
Wegetariańskie leczo
Wegetariańskie leczo to świetny pomysł na szybki obiad, ale również na imprezę! Składniki z pewnością w większości znajdziesz w swoim domu, w końcu możesz je przyrządzić ze swoimi ulubionymi dodatkami. My przedstawiamy jedynie możliwe warianty, bo leczo może przybrać różne oblicza!
Przepis na leczo według Jadłonomi:
- 2 cebule
- 4 papryki
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 3 łyżki oleju
- 2 małe cukinie
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- szczypta kminku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- sól i pieprz
- 300 g kurek
Podobnie jak w mięsnym przepisie, wszystkie składniki należy smażyć na patelni, zaczynając od cebuli. Warzywa powinny być pokrojone w kostkę. W tym samym czasie kurki należy wyczyścić i zalać zimną wodą, a następnie kilka razy zamieszać, później wyłowić i osuszyć na papierowym ręczniku.
Gdy papryki oraz cebula zmiękną, należy do nich dodać cukinię, zamieszać oraz smażyć przez kolejne dwie minuty.
Do takiej mieszanki, dodaj sproszkowaną paprykę oraz kminek, dokładnie wymieszaj i podsmaż przez chwilę. To wtedy przychodzi pora na pomidory z puszki, które możesz również zastąpić obranymi świeżymi pomidorami. Całość przykryj i duś przez około 8 minut.
W tym samym czasie na dużej patelni podsmaż kurki. Posól je dopiero na sam koniec, a następnie dodaj do gotującego się leczo i bardzo ostrożnie wymieszaj. Gotowe!
Do wegetariańskiego leczo możesz również dodać roślinne kiełbaski albo tofu. Wybór tego typu gotowych produktów jest w sklepach bardzo duży, a więc warto skorzystać z takiej możliwości. Jeżeli zdecydujesz się na dodanie tofu, najpierw musisz je podsmażyć z cebulą oraz papryką, a następnie dusić z pozostałymi składnikami. Jeśli postawisz na gotowe kiełbaski, z powodzeniem możesz je dodać na samym końcu, razem z kurkami.
Dzięki temu ich smak będzie bardziej wyczuwalny.
Leczo to wspaniałe danie dla całej rodziny. Jest szalenie proste w przygotowaniu, nie wymaga posiadanie dużej wiedzy kulinarnej, ani umiejętności. Co ważne, jest również bardzo smaczne i można je odgrzać na średnim ogniu również na drugi dzień. Po odstaniu smaki będą tak naprawdę jeszcze intensywniejsze. Ponadto leczo można również wekować w słoikach!
Pamiętaj o tym, że leczo to danie, które możesz dowolnie modyfikować. Jeżeli zachowasz standardowe proporcje, ale postawisz na inne warzywa - jesteśmy przekonani, że Twój przepis będzie równie smaczny, a na pewno będzie dopasowany do potrzeb Twoich oraz Twojej rodziny. Zamiast kurek, możesz np. użyć pysznych boczniaków, które również świetnie będą komponowały się z tym daniem. Oczywiście leczo nie ma bez papryki, a więc jest to absolutnie podstawowy składnik tej potrawy.