Na ciemnym blacie na paterze ustawione przepyszne pięknie zdobione ciasto Rafaello według siostry Anastazji
canva.com

Lekkie i smakowite ciasto Rafaello według siostry Anastazji

Ciasto Rafaello to wyjątkowe połączenie biszkoptu, kremu o migdałowo-kokosowym smaku i chrupiących wiórków kokosowych. Ta delikatna i niezwykle smakowita propozycja pochodzi od siostry Anastazji, znanej i lubianej pasjonatki dobrej kuchni. Z pewnością zachwyci wszystkich swoim wyglądem i smakiem.
Reklama

Składniki na biszkopt

  • 8 jajek
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 500 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki ajerkoniaku (oryginalnie 1 szklanka)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g płatków migdałów
  • 300 g miękkiego masła

Składniki na chrupiącą posypkę

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
Na ciemnym blacie trzy kulki ciastek rafaello
canva.com

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Ubij białka na sztywno, dodawając partiami cukier. Kiedy piana będzie sztywna, dodaj żółtka i wymieszaj. Następnie dodaj olej, zimną wodę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 40 minut w 180°C. Biszkopt wystudź i przekrój na dwa blaty.
  2. Krem: Rozmieszaj budynie z mlekiem. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i dodaj do niego rozmieszane budynie, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Zmiksuj masło, dodając porcjami zimny budyń i stopniowo ajerkoniak. Podziel masę na dwie równe części i w jednej dodaj wiórki kokosowe, a w drugiej płatki migdałowe.
  3. Warstwy: Na jeden biszkoptowy blat nałóż masę kokosową i przykryj drugim blatem. Na wierzchu rozsmaruj masę migdałową.
  4. Posypka: Na patelni rozpuść masło, dodaj wiórki kokosowe i cukier. Smaż, mieszając, aż wiórki się przyrumienią. Wystudź i posyp ciasto.

Gotowe! Lekkie i smakowite ciasto Rafaello wg siostry Anastazji jest gotowe do podania i zbierania słów zachwytu od rozanielonych gości.

Reklama

Smacznego!

Na białym talerzyku widelczyk i kawałek pysznego ciasta rafaello według przepisu siostry Anastazji
canva.com

Siostra Anastazja

Siostra Anastazja to znana i ceniona kucharka, której przepisy cieszą się ogromnym zainteresowaniem wśród smakoszy i koneserów polskiej tradycji kulinarnej. Jej specjalnością są wypieki i ciasta, a szczególnie ceniona jest jej propozycja ciasta Rafaello. Siostra Anastazja dba o każdy detal swoich przepisów, dzięki czemu jej wypieki są nie tylko smaczne, ale również pięknie prezentują się na stole.

Reklama

Wszystkie składniki, których używa, są starannie dobrane i świeże, co przekłada się na wyjątkowy smak i aromat gotowych potraw. Jej przepisy są proste i łatwe do wykonania, dlatego każdy może poczuć się jak prawdziwy szef kuchni w swojej kuchni.

Warto spróbować ciasta Rafaello wg Siostry Anastazji i poczuć się jak w niebie.

Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama