Łosoś z grilla z cytryną i solą morską — niebo w gębie!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Łosoś z grilla — o czym trzeba pamiętać?
Przygotowanie takiego łososia jest bardzo proste, można też zrobić go dość szybko, ale jeśli ma się więcej czasu, to warto go wcześniej zamarynować, na jakąś godzinę. Sprawi to, że ryba będzie smaczniejsza.
Jeśli chodzi o grill, na którym można przyrządzić łososia, to sprawdzi się każdy rodzaj.
Składniki potrzebne do zrobienia łososia z grilla
Mięso łososia koniecznie musi być ze skórą. Cytrynę da się zastąpić limonką. Sól w ostateczności może być zwykła kuchenna lub himalajska.
Wskazane w przepisie przyprawy można modyfikować. Sprawdzi się też gotowa, kupna przyprawa do ryb.
Oliwę można zastąpić olejem, a biały pieprz czarnym.
- 4 kawałki łososia ze skórą
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżeczki białego pieprzu
- 1 cytryna
- 1 pęczek koperku
Jak krok po kroku przyrządzić łososia z grilla?
Za przyrządzanie tej ryby lepiej zabrać się trochę wcześniej, żeby mogła poleżeć trochę w marynacie.
Łososia trzeba umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku trzeba przecisnąć przez praskę. Połowę koperku posiekać. Rybę powinno natrzeć się sokiem z cytryny.
Olej wymieszać z solą, pieprzem, czosnkiem i posiekanym koperkiem.
Powstałą marynatą natrzeć łososia i schować go do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku na godzinę.
Następny krok to grillowanie. Grill musi być dobrze rozgrzany, a każdy kawałek powinien być na nim grillowany około 5 minut z każdej strony.
Gotową rybę należy udekorować pozostałym koperkiem.
Z czym serwować łososia z grilla?
Idealny będzie do sałatki, na przykład sałatki ziemniaczanej albo greckiej. Dobrze skomponuje się z ryżem, pieczywem czy grillowanymi warzywami.