Łosoś z grilla
Canva.com

Łosoś zapiekany ze szparagami i cytrynowym beszamelem [PRZEPIS]

Sezon na zielone szparagi daje wiele możliwości wielbicielom wykwintnej kuchni. Łosoś zapiekany ze szparagami i beszamelem cytrynowym to idealny pomysł na nietuzinkowy obiad lub kolację. Jak go przygotować? Poniżej znajduje się przepis na dwie porcje.
Reklama

Składniki na łososia

  • 2 dzwonki łososia
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Pieprz cytrynowy
  • Sól

Składniki na beszamel cytrynowy

  • 0,5 l mleka 3,2%
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • Biały pieprz
  • Sól
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Starta skórka z jednej cytryny

Sposób przygotowania pysznego łososia ze szparagami

  1. Włącz piekarnik na 180 stopni, a w międzyczasie umyj i posiekaj koperek.
  2. Łososia dokładnie umyj, osusz, natrzyj koperkiem oraz solą i pieprzem cytrynowym.
  3. Szparagi umyj i usuń zdrewniałe końcówki, a następnie włóż je do miski i skrop oliwą.
  4. W rondelku roztop masło, dodaj mąkę pszenną i podsmażaj mieszając aż całość utworzy jednolitą masę o lekko rumianym kolorze.
  5. Wyparz cytrynę, zetrzyj skórkę i wyciśnij z niej sok.
  6. Do mąki z masłem powoli wlewaj mleko, energicznie mieszając sos beszamelowy trzepaczką. Dodaj sok i skórkę z cytryny, a także pieprz, szczyptę soli i gałkę muszkatołową. Mieszaj sos na gazie przez kilka minut aż zgęstnieje.
  7. W naczyniu żaroodpornym ułóż szparagi, a na nie łososia i całość zalej beszamelem cytrynowym.
  8. Całość należy piec przez 30 minut. Łososia przygotowanego w ten sposób można serwować z kaszami, ryżem czy sałatami na zimno.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama