Canva.com
Łosoś zapiekany ze szparagami i cytrynowym beszamelem [PRZEPIS]
Do przeczytania w ok. 1 min.
Sezon na zielone szparagi daje wiele możliwości wielbicielom wykwintnej kuchni. Łosoś zapiekany ze szparagami i beszamelem cytrynowym to idealny pomysł na nietuzinkowy obiad lub kolację. Jak go przygotować? Poniżej znajduje się przepis na dwie porcje.
Reklama
Składniki na łososia
- 2 dzwonki łososia
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Pieprz cytrynowy
- Sól
Składniki na beszamel cytrynowy
- 0,5 l mleka 3,2%
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- Pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- Biały pieprz
- Sól
- 2 łyżki soku z cytryny
- Starta skórka z jednej cytryny
Sposób przygotowania pysznego łososia ze szparagami
- Włącz piekarnik na 180 stopni, a w międzyczasie umyj i posiekaj koperek.
- Łososia dokładnie umyj, osusz, natrzyj koperkiem oraz solą i pieprzem cytrynowym.
- Szparagi umyj i usuń zdrewniałe końcówki, a następnie włóż je do miski i skrop oliwą.
- W rondelku roztop masło, dodaj mąkę pszenną i podsmażaj mieszając aż całość utworzy jednolitą masę o lekko rumianym kolorze.
- Wyparz cytrynę, zetrzyj skórkę i wyciśnij z niej sok.
- Do mąki z masłem powoli wlewaj mleko, energicznie mieszając sos beszamelowy trzepaczką. Dodaj sok i skórkę z cytryny, a także pieprz, szczyptę soli i gałkę muszkatołową. Mieszaj sos na gazie przez kilka minut aż zgęstnieje.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż szparagi, a na nie łososia i całość zalej beszamelem cytrynowym.
- Całość należy piec przez 30 minut. Łososia przygotowanego w ten sposób można serwować z kaszami, ryżem czy sałatami na zimno.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Twórcze gotowanie. Jak przyrządzić tartaletki z pastą z łososia?
Jeśli szukasz przepisu na elegancką i smaczną przystawkę, tartaletki z pastą z łososia są idealnym wyborem. Ta delikatna i kremowa pasta z łososia jest idealna do podania na imprezach, przyjęciach lub jako przekąska na romantyczną kolację. Dowiedz się, jak przygotować tartaletki z pastą z łososia.
Zielony krem ze szparagów i szpinaku. Cudowny smak!
Zielony krem ze szparagów i szpinaku to pomysł na zdrowy, sycący i efektowny obiad, którego przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu. Jak go przyrządzić? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Delikatny łosoś z grillowanymi warzywami. Oto przepis pełen smaku
Grillowanie to nie tylko sposób na pyszne dania, ale także sposób na uchwycenie smaku lata. Kombinacja delikatnego łososia z aromatycznymi grillowanymi warzywami to prawdziwy rarytas dla podniebienia. Spróbuj tego przepisu, by odkryć pełen smaku tego dania!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl