krem ze szparagów
Canva.com

Zielony krem ze szparagów i szpinaku. Cudowny smak!

Zielony krem ze szparagów i szpinaku to pomysł na zdrowy, sycący i efektowny obiad, którego przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu. Jak go przyrządzić? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama

Składniki:

  • 750ml bulionu warzywnego
  • 1kg zielonych szparagów
  • 100g szpinaku
  • 2 cebule
  • 3ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i zeszklij na niej pokrojoną w kosteczkę cebulę. Po kilku minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj wszystko i smaż jeszcze przez 1 minutę.
  2. Szparagi obierz z twardych elementów, a także usuń zdrewniałe końcówki. Nie trzeba ich obcinać, wystarczy wygiąć, a same złamią się w odpowiednim miejscu.
  3. Pokrój szparagi na mniejsze kawałki i dodaj je do garnka. Po 5 minutach wyjmij 4 główki do dekoracji.
  4. Dodaj do garnka szpinak i smaż wszystko aż liście zrobią się całkiem miękkie.
  5. Zalej warzywa bulionem i gotuj je przez 30 minut. Kiedy szparagi będą miękkie, zmiksuj wszystkie składniki na jednolity krem. Dopraw zupę solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  6. Rozlej krem do miseczek, a każdą porcję udekoruj główką szparaga.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama