Canva.com
Chrupiąca #fit pizza ze szparagami - absolutny hit na wakacje
Do przeczytania w ok. 2 min.
Uwielbiamy pizzę w każdej odsłonie. Mięsna, warzywna, bezglutenowa - to doskonałe danie na każdą okazję. Zbliżają się wakacje i wiemy, że zaczęliście dbać o sylwetkę i spożywaną ilość kalorii, dlatego... Mamy dla was pyszny przepis na domową pizzę ze szparagami i rukolą. To będzie przepyszne i zdrowe!
Reklama
Pizza z zielonymi szparagami to doskonały pomysł na szybki obiad w domu, także wtedy, gdy przychodzą do nas goście. Szparagi są bardzo zdrowe i jednocześnie modne. Współcześnie coraz więcej pań i panów chętnie spożywa szparagi, wierząc w ich niezwykłą, zdrowotną moc. To źródło witamin i potrzebnych składników odżywczych dla naszego organizmu.
Zobacz także
Jakie składniki są potrzebne na pizzę szparagową z sosem beszamelowym?
Canva.com
Mamy dla was bardzo prosty przepis na domową pizzę ze szparagami na delikatnym cieście i sosie beszamelowym. Uwielbiamy ten sos - idealnie podkreśla smak szparagów i nie jest dominujący w całej kompozycji aromatów. To wprost doskonałe tło dla głównej gwiazdy naszej zdrowej pizzy.
Do przygotowania pizzy potrzebujemy:
- 1 kg pszennej mąki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 10 łyżek oliwy
- 6 dkg drożdży świeżych i 8 łyżek ciepłej wody
Reklama
Aromatyczny sos beszamelowy przygotujemy z poniższych składników:
- 10 dkg masła
- 3 czubate łyżka pszennej mąki
- 3 szklanki mleka
- świeżo zmielony biały pieprz
- sól
Na delikatne ciasto i aksamitny sos wyłożymy:
- pęczek zielonych szparagów
- 12 plastrów surowej szynki długo dojrzewającej
- 1/2 szklanki oliwek
- 15 suszonych pomidorów z oleju
- 4 łyżki oleju
Zobacz także
Prosty przepis na domową pizzę z zielonymi szparagami w roli głównej
Canva.com
- Szparagi obieramy i ucinamy twarde końcówki.
- Do osobnej miseczki przekładamy drożdże, ciepłą wodę i cukier. Odstawiamy na 10 minut.
- Przesiewamy przez sitko mąkę oraz dodajemy sól. Do tego dosypujemy drożdże i dolewamy szklankę wody. Mieszamy energicznie i odstawiamy ciasto na 10 minut do wyrośnięcia.
- W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy - rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez 1 minutę. Dodajemy sól i pieprz.
- Następnie do ciasta dodajemy oliwę i wyrabiamy ręcznie przez kilka minut, aż ciasto będzie błyszczące i bardzo elastyczne.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza.
- Ciasto dzielimy na 5 części i rozwałkowujemy.
- Pizzę przekładamy na kamień lub blaszkę, układamy składniki i wstawiamy do piekarnika na 12-15 minut.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Pizza wegetariańska: Jakie dodatki wybrać?
Kto powiedział, że smakiem pysznego dania, jakim jest pizza, mogą cieszyć się tylko mięsożercy? Wersja wegetariańska może być równie smaczna, a nawet jeszcze lepsza! Świeże warzywa i pyszne roślinne dodatki sprawiają, że pizzą wegetariańską rozkoszują się nawet Ci, którzy nie mogą obyć się bez mięsa.
Paluchy pizzowe - proste i pyszne
Paluchy pizzowe to idealna przekąska na imprezę, która z pewnością zachwyci Twoich gości. Te drożdżowe paluchy, wypełnione aromatycznym sosem pomidorowym i serem, są nie tylko pyszne, ale także proste do przygotowania. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na paluchy pizzowe oraz kilkoma poradami, jak podać je w sposób atrakcyjny i smakowity.
Pinsa - przepis prosto z Rzymu!
Czy kiedykolwiek próbowałaś autentycznej włoskiej pizzy rzymskiej? Jeśli nie, to koniecznie musisz spróbować pinsy! Pinsa to rodzaj pizzy, który pochodzi z Rzymu i charakteryzuje się długim procesem wyrastania ciasta. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na pyszną pinsę oraz kilkoma poradami dotyczącymi jej podawania.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl