Pizza ze szparagami
Canva.com

Chrupiąca #fit pizza ze szparagami - absolutny hit na wakacje

Uwielbiamy pizzę w każdej odsłonie. Mięsna, warzywna, bezglutenowa - to doskonałe danie na każdą okazję. Zbliżają się wakacje i wiemy, że zaczęliście dbać o sylwetkę i spożywaną ilość kalorii, dlatego... Mamy dla was pyszny przepis na domową pizzę ze szparagami i rukolą. To będzie przepyszne i zdrowe!
Reklama
Pizza z zielonymi szparagami to doskonały pomysł na szybki obiad w domu, także wtedy, gdy przychodzą do nas goście. Szparagi są bardzo zdrowe i jednocześnie modne. Współcześnie coraz więcej pań i panów chętnie spożywa szparagi, wierząc w ich niezwykłą, zdrowotną moc. To źródło witamin i potrzebnych składników odżywczych dla naszego organizmu.

Jakie składniki są potrzebne na pizzę szparagową z sosem beszamelowym?

Pizza ze szparagami
Canva.com

Mamy dla was bardzo prosty przepis na domową pizzę ze szparagami na delikatnym cieście i sosie beszamelowym. Uwielbiamy ten sos - idealnie podkreśla smak szparagów i nie jest dominujący w całej kompozycji aromatów. To wprost doskonałe tło dla głównej gwiazdy naszej zdrowej pizzy.

Do przygotowania pizzy potrzebujemy:

  • 1 kg pszennej mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 10 łyżek oliwy
  • 6 dkg drożdży świeżych i 8 łyżek ciepłej wody
Reklama

Aromatyczny sos beszamelowy przygotujemy z poniższych składników:

  • 10 dkg masła
  • 3 czubate łyżka pszennej mąki
  • 3 szklanki mleka
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • sól

Na delikatne ciasto i aksamitny sos wyłożymy:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 12 plastrów surowej szynki długo dojrzewającej
  • 1/2 szklanki oliwek
  • 15 suszonych pomidorów z oleju
  • 4 łyżki oleju

Prosty przepis na domową pizzę z zielonymi szparagami w roli głównej

Pizza ze szparagami
Canva.com
  1. Szparagi obieramy i ucinamy twarde końcówki.
  2. Do osobnej miseczki przekładamy drożdże, ciepłą wodę i cukier. Odstawiamy na 10 minut.
  3. Przesiewamy przez sitko mąkę oraz dodajemy sól. Do tego dosypujemy drożdże i dolewamy szklankę wody. Mieszamy energicznie i odstawiamy ciasto na 10 minut do wyrośnięcia.
  4. W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy - rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez 1 minutę. Dodajemy sól i pieprz.
  5. Następnie do ciasta dodajemy oliwę i wyrabiamy ręcznie przez kilka minut, aż ciasto będzie błyszczące i bardzo elastyczne.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza.
  7. Ciasto dzielimy na 5 części i rozwałkowujemy.
  8. Pizzę przekładamy na kamień lub blaszkę, układamy składniki i wstawiamy do piekarnika na 12-15 minut.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama