Canva.com
Chrupiąca #fit pizza ze szparagami - absolutny hit na wakacje
Do przeczytania w ok. 2 min.
Uwielbiamy pizzę w każdej odsłonie. Mięsna, warzywna, bezglutenowa - to doskonałe danie na każdą okazję. Zbliżają się wakacje i wiemy, że zaczęliście dbać o sylwetkę i spożywaną ilość kalorii, dlatego... Mamy dla was pyszny przepis na domową pizzę ze szparagami i rukolą. To będzie przepyszne i zdrowe!
Reklama
Pizza z zielonymi szparagami to doskonały pomysł na szybki obiad w domu, także wtedy, gdy przychodzą do nas goście. Szparagi są bardzo zdrowe i jednocześnie modne. Współcześnie coraz więcej pań i panów chętnie spożywa szparagi, wierząc w ich niezwykłą, zdrowotną moc. To źródło witamin i potrzebnych składników odżywczych dla naszego organizmu.
Zobacz także
Jakie składniki są potrzebne na pizzę szparagową z sosem beszamelowym?
Canva.com
Mamy dla was bardzo prosty przepis na domową pizzę ze szparagami na delikatnym cieście i sosie beszamelowym. Uwielbiamy ten sos - idealnie podkreśla smak szparagów i nie jest dominujący w całej kompozycji aromatów. To wprost doskonałe tło dla głównej gwiazdy naszej zdrowej pizzy.
Do przygotowania pizzy potrzebujemy:
- 1 kg pszennej mąki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 10 łyżek oliwy
- 6 dkg drożdży świeżych i 8 łyżek ciepłej wody
Reklama
Aromatyczny sos beszamelowy przygotujemy z poniższych składników:
- 10 dkg masła
- 3 czubate łyżka pszennej mąki
- 3 szklanki mleka
- świeżo zmielony biały pieprz
- sól
Na delikatne ciasto i aksamitny sos wyłożymy:
- pęczek zielonych szparagów
- 12 plastrów surowej szynki długo dojrzewającej
- 1/2 szklanki oliwek
- 15 suszonych pomidorów z oleju
- 4 łyżki oleju
Zobacz także
Prosty przepis na domową pizzę z zielonymi szparagami w roli głównej
Canva.com
- Szparagi obieramy i ucinamy twarde końcówki.
- Do osobnej miseczki przekładamy drożdże, ciepłą wodę i cukier. Odstawiamy na 10 minut.
- Przesiewamy przez sitko mąkę oraz dodajemy sól. Do tego dosypujemy drożdże i dolewamy szklankę wody. Mieszamy energicznie i odstawiamy ciasto na 10 minut do wyrośnięcia.
- W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy - rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez 1 minutę. Dodajemy sól i pieprz.
- Następnie do ciasta dodajemy oliwę i wyrabiamy ręcznie przez kilka minut, aż ciasto będzie błyszczące i bardzo elastyczne.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza.
- Ciasto dzielimy na 5 części i rozwałkowujemy.
- Pizzę przekładamy na kamień lub blaszkę, układamy składniki i wstawiamy do piekarnika na 12-15 minut.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Pizza - bez wyrastania w ekspresowym tempie!
Czy wiesz, że można przygotować pyszną pizzę bez konieczności oczekiwania na wyrastanie ciasta? Tak, to możliwe! W tym artykule przedstawimy Ci przepis na pizzę bez wyrastania, a także podpowiemy, jak ją podawać i udzielimy kilku porad.
Co jeść w czerwcu? Te produkty są bardzo zdrowe!
Czerwiec to miesiąc pełen pięknych dni, ciepłego słońca i pysznych sezonowych smaków. Wraz z nadejściem lata, wiele pysznych owoców, warzyw i innych produktów spożywczych staje się dostępnych. Jeśli zastanawiasz się, co jeść w czerwcu, oto kilka zdrowych i smacznych opcji, które warto rozważyć.
Domowej roboty ciasto na pizzę - przepis, który zawsze wychodzi!
Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie. Wiele osób uważa, że najlepsza pizza to ta, którą przygotujemy samodzielnie w domu. Aby tak się stało, potrzebujemy przede wszystkim dobrego przepisu na ciasto. Zdradzamy przepis na proste ciasto na pizzę, które zawsze wychodzi.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl