Pizza keto kalafiorowa
Canva.com

#Keto pizza z kalafiora - zdrowy fast food w kilka minut. Spróbuj koniecznie!

Kalafiorowa pizza bez glutenu to doskonały pomysł na obiad lub przekąskę dla osób, które lubią dbać o swoją sylwetkę i liczą spożywane kalorie każdego dnia. Ta pyszna, lekka i warzywna pizza rozbudzi wasze kubki smakowe - przygotujmy ją razem!
Reklama

Pizza z kalafiora kusi wyjątkowym, intensywnym zapachem. Jest bardzo zdrowa i pożywna. Jesteśmy przekonani, że będzie doskonałym posiłkiem dla osób na diecie niskowęglowodanowej oraz wysokotłuszczowej.

Składniki na pyszną keto pizzę z kalafiora

Pizza keto kalafiorowa
Canva.com

Do przygotowania chrupiącej pizzy z kalafiora potrzebujemy:

  • średniej wielkości kalafior
  • 60 dag startego sera mozzarella do posypania
  • 60 dag startego sera mozzarella do ciasta
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki bazylii
  • szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta soli himalajskiej
  • tłuszcz do posmarowania ciasta
  • 1 papryka
  • 200 g boczku
  • 100 g salami
  • 1 cebula czerwona
  • 200 g pieczarek

Kalafiorowa pizza - jak ją przygotować w domu?

Pizza keto kalafiorowa
Canva.com
  1. Na początku myjemy kalafiora, obcinamy różyczki i wrzucamy je do blendera. Warzywo musimy zblendować drobno, ale nie na gładką masę typu purée.
  2. Przekładamy kalafiorową masę do miski i podgrzewamy w mikrofalówce przez 8 minut, aby była miękka. Możemy oczywiście ugotować przez zblendowaniem kalafior.
  3. W międzyczasie ubijamy jajka i dodajemy do nich ser, przyprawy, czosnek i oczywiście masę kalafiorową. Wszystko energicznie mieszamy.
  4. Przygotowujemy dwie duże blaszki do pieczenia, wykładamy je papierem. Na blaszki wykładamy ciasto i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  5. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy ziołami prowansalskimi oraz oregano. Dodajemy ulubione dodatki - w naszym przepisie to: salami, boczek oraz papryka i pieczarki.

Pyszną pizzę z kalafiora możemy podać z domowym sosem czosnkowym lub sosem tysiąca wysp. To doskonały dodatek, który sprawi, że smak pizzy będzie jeszcze bardziej wyrazisty. Przepisy znajdziecie na naszym portalu.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama