Pizza neapolitańska
Canva.com

Łatwa pizza neapolitańska – z domowego piekarnika. Już nigdy nie zrobisz innej

Tradycyjna pizza neapolitańska jest wyjątkowa. Lekkie, puszyste i dobrze wyrośnięte ciasto jest doskonałą bazą do pysznych, włoskich składników. Jak zrobić idealną pizzę rodem z Neapolu we własnym piekarniku?
Reklama

Pyszne składniki na pizzę

Pizza neapolitańska
Canva.com

Do przygotowania ciasta na pizzę z Neapolu potrzebujemy:

  • 600 g mąki typu 00
  • 450 ml wody w temp. pokojowej (najlepiej źródlanej)
  • mniej niż ¼ łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 4 płaskie łyżeczki soli
  • opcjonalnie: semolina durum lub drobna kaszka po podsypywania

Dodatkowo potrzebujemy kilku składników na sos i ulubione dodatki:

Reklama
  • 1 puszka (ok. 390 g) włoskich pomidorów w całości lub pokrojone
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • duża szczypta soli i cukru
  • oliwa z oliwek extra vergine do polania pizzy przed pieczeniem
  • mozzarella (ok. 200 g)
  • + ulubione składniki - salami, kapary, papryka marynowana

Idealne ciasto, doskonały smak

Pizza neapolitańska
Canva.com
Reklama

Pizza neapolitańska jest uznawana za najlepszą na świecie. To jedno z tych włoskich dań, które wyróżnią się małą ilością składników, a doskonałą i najwyższą jakością. Jest kilka składników, które powinny zawsze pojawić się obowiązkowo na takiej pizzy, tj. pomidory z San Marzano oraz mozzarella z bawolego mleka.

  1. Do dużej miski wlewamy odpowiednią ilość wody. Dodajemy drożdże.
  2. Dalej dodajemy mąkę i wszystko mieszamy, aż ciasto będzie gładkie.
  3. Dosypujemy mąkę oraz sól.
  4. Bardzo ważne jest, aby odstawić ciasto pod suchą ściereczką na minimum 18-24 godzin. To czas odpowiedni, aby nasze ciasto rozwinęło siatkę glutenową.
  5. Po tak długim czasie ciasto dzielimy na 4 części i rozciągamy w palcach. Pamiętajmy, aby ciasto na pizzę wyciągnąć minimum 4 godziny przed pieczeniem.
  6. Pomidory z San Marzano blendujemy z solą i cukrem. Otrzymamy błyskawiczny sos.
  7. Na pizzę wykładamy sos pomidorowy, mozzarellę, ulubione składniki i pieczemy w 300 stopniach praz 4 minuty.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama