Canva.com
Łatwa pizza neapolitańska – z domowego piekarnika. Już nigdy nie zrobisz innej
Do przeczytania w ok. 2 min.
Tradycyjna pizza neapolitańska jest wyjątkowa. Lekkie, puszyste i dobrze wyrośnięte ciasto jest doskonałą bazą do pysznych, włoskich składników. Jak zrobić idealną pizzę rodem z Neapolu we własnym piekarniku?
Reklama
Pyszne składniki na pizzę
Canva.com
Do przygotowania ciasta na pizzę z Neapolu potrzebujemy:
- 600 g mąki typu 00
- 450 ml wody w temp. pokojowej (najlepiej źródlanej)
- mniej niż ¼ łyżeczki suszonych drożdży instant
- 4 płaskie łyżeczki soli
- opcjonalnie: semolina durum lub drobna kaszka po podsypywania
Dodatkowo potrzebujemy kilku składników na sos i ulubione dodatki:
Reklama
- 1 puszka (ok. 390 g) włoskich pomidorów w całości lub pokrojone
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- duża szczypta soli i cukru
- oliwa z oliwek extra vergine do polania pizzy przed pieczeniem
- mozzarella (ok. 200 g)
- + ulubione składniki - salami, kapary, papryka marynowana
Zobacz także
Idealne ciasto, doskonały smak
Canva.com
Reklama
Pizza neapolitańska jest uznawana za najlepszą na świecie. To jedno z tych włoskich dań, które wyróżnią się małą ilością składników, a doskonałą i najwyższą jakością. Jest kilka składników, które powinny zawsze pojawić się obowiązkowo na takiej pizzy, tj. pomidory z San Marzano oraz mozzarella z bawolego mleka.
- Do dużej miski wlewamy odpowiednią ilość wody. Dodajemy drożdże.
- Dalej dodajemy mąkę i wszystko mieszamy, aż ciasto będzie gładkie.
- Dosypujemy mąkę oraz sól.
- Bardzo ważne jest, aby odstawić ciasto pod suchą ściereczką na minimum 18-24 godzin. To czas odpowiedni, aby nasze ciasto rozwinęło siatkę glutenową.
- Po tak długim czasie ciasto dzielimy na 4 części i rozciągamy w palcach. Pamiętajmy, aby ciasto na pizzę wyciągnąć minimum 4 godziny przed pieczeniem.
- Pomidory z San Marzano blendujemy z solą i cukrem. Otrzymamy błyskawiczny sos.
- Na pizzę wykładamy sos pomidorowy, mozzarellę, ulubione składniki i pieczemy w 300 stopniach praz 4 minuty.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Pizza wegetariańska: Jakie dodatki wybrać?
Kto powiedział, że smakiem pysznego dania, jakim jest pizza, mogą cieszyć się tylko mięsożercy? Wersja wegetariańska może być równie smaczna, a nawet jeszcze lepsza! Świeże warzywa i pyszne roślinne dodatki sprawiają, że pizzą wegetariańską rozkoszują się nawet Ci, którzy nie mogą obyć się bez mięsa.
Paluchy pizzowe - proste i pyszne
Paluchy pizzowe to idealna przekąska na imprezę, która z pewnością zachwyci Twoich gości. Te drożdżowe paluchy, wypełnione aromatycznym sosem pomidorowym i serem, są nie tylko pyszne, ale także proste do przygotowania. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na paluchy pizzowe oraz kilkoma poradami, jak podać je w sposób atrakcyjny i smakowity.
Panna Cotta: Włoski deser, który rozpływa się w ustach
Panna Cotta to delikatny włoski deser, który rozpływa się w ustach. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ciast i tortów, idealna na ciepłe letnie dni. Przygotowanie panna cotty jest proste i nie wymaga wielu składników. Można ją podawać na wiele różnych sposobów, z dodatkiem ulubionych owoców, sosów lub karmelu. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na panna cottę oraz kilkoma poradami, jak ją podawać.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl