Kiełbasa z grilla marynowana
Canva.com

Majówka coraz bliżej! Poznaj przepis na grillowane kiełbaski z... piekarnika

Nie każdy wie, że aromatyczne i chrupiące kiełbaski możemy przygotować w piekarniku i ich smak będzie równie zachwycający, jak tych z rusztu. Oto świetny przepis na majówkę, gdy za oknem będzie szaro i buro.
Reklama

Przepis na grillowaną kiełbasę w piekarniku

Składniki:

  • 4-6 kiełbasek
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • Przyprawy do smaku (np. sól, pieprz, papryka, czosnek)

Jak przygotować grillowane kiełbaski w piekraniku?

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  2. Na dużym blacie lub desce do krojenia pokrój kiełbaski na kawałki o długości około 5-7 cm.
  3. W misce wymieszaj kawałki kiełbasek z 1 łyżką oleju roślinnego i przyprawami do smaku.
  4. Przełóż kawałki kiełbasek na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Umieść blaszkę w piekarniku i piecz przez około 20-25 minut, aż kiełbaski zaczną się rumienić.
  6. Wyjmij kiełbaski z piekarnika i pozostaw na blasze na kilka minut przed podaniem.
  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak musztarda, ketchup, czy warzywa grillowane.

Z czym podać grillowaną kiełbaskę? Kilka pomysłów:

  • Kiełbasę podawaj w bułce, posmarowanej musztardą lub keczupem i z ulubionymi dodatkami, takimi jak kiszone ogórki, sałata czy pomidory.
  • Do grillowanej kiełbasy świetnie pasują różnego rodzaju sosy, takie jak musztarda, keczup, majonez czy sos barbecue. Możesz też spróbować przygotować własny sos, np. na bazie jogurtu, chrzanu czy papryki.
  • Możesz przygotować także ziemniaki w mundurkach lub frytki.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama