Domowy makaron
Canva.com

Makaron ze śmietaną - najprostszy przepis na szybki obiad. Wystarczy 2 zł!

Nie każdy obiad musi być skomplikowany, by był smaczny, nasycający i jeszcze do tego w miarę pożywny. Od czasu do czasu można poratować się jakimś ekspresowym posiłkiem, czyli np. ugotowanym makaronem z dodatkiem śmietany, soli, pieprzu i świeżych ziół.
Reklama

Dodatek podsmażonego boczku sprawi, że ten prosty przepis na obiad stanie się ciut bardziej wymyślny i jeszcze smaczniejszy. Boczek można też zastąpić startym żółtym serem lub parmezanem albo nawet podsmażonym tofu, jeżeli chce się, by potrawa miała więcej białka, ale jednocześnie nie chce się używać w niej mięsa.

Do makaronu połączonego ze śmietaną bardzo dobrze pasuje czosnek.

Jeżeli używa się boczku, najlepiej przysmażyć go z mięsem bezpośrednio na patelni, by w ten sposób wydobyć z niego głęboki smak i przekazać go makaronowi. Danie trzeba także przyprawić. Sól jest konieczna, podobnie zresztą jak świeżo mielony pieprz i przynajmniej niewielki dodatek ziół, choćby i tych suszonych, takich jak oregano, bazylia lub majeranek.

Reklama

Gotowa mieszanka ziół prowansalskich również powinna się sprawdzić. Warto użyć po prostu tego, co ma się pod ręką i czego smak lubi się w daniach z makaronem.

Jak zrobić makaron ze śmietaną?

Powyższa propozycja pozwala na przygotowanie typowo wytrawnego dania, no a przecież przepyszny makaron ze śmietaną można wykonać w wersji na słodko, łącząc ugotowane kluski z tłustą, najlepiej trzydziestoprocentową lub przynajmniej osiemnastoprocentową śmietanką i mieszając je z odrobiną cynamonu, ewentualnie jakąś łyżeczką cukru. Bardzo często taki makaron w dawnych czasach był podawany ze świeżymi jagodami. Typ owoców tak naprawdę jest jednak dowolny, bo do dania tak samo dobrze pasują truskawki, maliny oraz borówka amerykańska.

Niektóre przepisy są tak proste i szybkie w wykonaniu, że nikt nie znajdzie już wymówki do tego, by rezygnować z samodzielnego gotowania. Pyszny wytrawny lub słodki makaron ze śmietaną przyrządza się dosłownie w kwadrans, a zawsze można przygotować jego większą ilość, by zajadać się nim również na drugi dzień.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama