Makaron ze szparagami i szynką.
Canva

Makaron ze szparagami - genialny smak!

W końcu nadchodzi sezon na szparagi! Można bez przeszkód rozkoszować się ich wspaniałym, jednym w swoim rodzaju smakiem. Szukasz pomysłów na jakieś proste w przygotowaniu, ale obłędne danie ze szparagami? Wypróbuj je w wersji z makaronem! Na pewno pokochasz ten przepis. Jest dziecinnie prosty, ale efekt zachwyca!
Reklama

Szparagi — wiosenny przysmak

Szparagi to warzywa, które najlepiej smakują, kiedy jest na nie sezon. Trzeba uważać, żeby nie przegapić tego czasu.

Podczas zakupów trzeba zwrócić uwagę na to, żeby szparagi były jędrne, ale jednocześnie dość twarde.

Szparagi do makaronu.
Canva

Składniki potrzebne do wykonania makaronu ze szparagami

Istnieją trzy rodzaje szparagów: zielone, białe i fioletowe.

W tym przepisie zostaną wykorzystane zielone. W przeciwieństwie do białych nie trzeba ich obierać. Mają bardzo wyrazisty smak.

Znajdującą się na liście szynkę można w razie potrzeby zastąpić wędzonym boczkiem.

Reklama
  • 250 g dowolnego makaronu
  • 1 szklanka pozostałej z gotowania makaronu wody
  • 12 zielonych szparagów
  • 150 g szynki
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • 100 g tartego sera (najlepszy będzie parmezan)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej
  • natka pietruszki do dekoracji
Makaron owinięty wokół widelca, w sosie ze szparagami.
Canva

Jak dokładnie, krok po kroku przygotować makaron ze szparagami

Na samym początku trzeba ugotować makaron. Podczas odcedzania, koniecznie trzeba zachować szklankę wody, w której się gotował.

Reklama

Szparagi powinno się dokładnie umyć, osuszyć, a potem odciąć twarde końcówki. Kolejny krok to pokrojenie ich na kawałki.

Szynkę powinno pokroić się w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Szynkę powinno się przesmażyć na oleju, kiedy lekko się zarumieni, można dodać szparagi. Szparagi z szynką należy smażyć na bardzo małej mocy palnika przez około kwadrans. Teraz trzeba dodać czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz, i gałkę muszkatołową. Kolejny krok to czekanie na charakterystyczny zapach smażonego czosnku.

Następnie należy dodać wodę odlaną z makaronu. Po chwili powinno się wlać również śmietankę (rozrabiając ją ze znajdującą się na patelni wodą). Na sam koniec powinno się dosypać ser. Całość wymieszać.

Kiedy sos będzie już gotowy, powinno się połączyć go z makaronem.

Gotowe danie należy udekorować natką pietruszki.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama