Makaron ze szparagami - genialny smak!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Szparagi — wiosenny przysmak
Szparagi to warzywa, które najlepiej smakują, kiedy jest na nie sezon. Trzeba uważać, żeby nie przegapić tego czasu.
Podczas zakupów trzeba zwrócić uwagę na to, żeby szparagi były jędrne, ale jednocześnie dość twarde.
Składniki potrzebne do wykonania makaronu ze szparagami
Istnieją trzy rodzaje szparagów: zielone, białe i fioletowe.
W tym przepisie zostaną wykorzystane zielone. W przeciwieństwie do białych nie trzeba ich obierać. Mają bardzo wyrazisty smak.
Znajdującą się na liście szynkę można w razie potrzeby zastąpić wędzonym boczkiem.
- 250 g dowolnego makaronu
- 1 szklanka pozostałej z gotowania makaronu wody
- 12 zielonych szparagów
- 150 g szynki
- 0,5 szklanki śmietany kremówki
- 100 g tartego sera (najlepszy będzie parmezan)
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej
- natka pietruszki do dekoracji
Jak dokładnie, krok po kroku przygotować makaron ze szparagami
Na samym początku trzeba ugotować makaron. Podczas odcedzania, koniecznie trzeba zachować szklankę wody, w której się gotował.
Szparagi powinno się dokładnie umyć, osuszyć, a potem odciąć twarde końcówki. Kolejny krok to pokrojenie ich na kawałki.
Szynkę powinno pokroić się w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Szynkę powinno się przesmażyć na oleju, kiedy lekko się zarumieni, można dodać szparagi. Szparagi z szynką należy smażyć na bardzo małej mocy palnika przez około kwadrans. Teraz trzeba dodać czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz, i gałkę muszkatołową. Kolejny krok to czekanie na charakterystyczny zapach smażonego czosnku.
Następnie należy dodać wodę odlaną z makaronu. Po chwili powinno się wlać również śmietankę (rozrabiając ją ze znajdującą się na patelni wodą). Na sam koniec powinno się dosypać ser. Całość wymieszać.
Kiedy sos będzie już gotowy, powinno się połączyć go z makaronem.
Gotowe danie należy udekorować natką pietruszki.