Chleb czosnkowy Jakuba Kuronia
Canva.com

Chleb czosnkowy z przepisu Jakuba Kuronia. Doskonały na majówkowego grilla

Pyszny chleb czosnkowy z przepisu Jakuba Kuronia skradł nasze serca. Delikatne, czosnkowe wnętrze rozbudza kubki smakowe i sprawia, że można go jeść bez opamiętania. W tym roku idealnie sprawdzi się na Majówkę. Jeśli planujecie grilla, to warto przygotować chleb z dodatkiem aromatycznych ziół, np. na grzanki z rusztu.
Reklama

Przed nami wielka Majówka - to doskonały czas, aby celebrować wolne dni, wolne od pracy z najbliższymi. My w tym roku planujemy grillowanie pysznych mięs oraz warzyw. Na naszym stole nie zabraknie chleba czosnkowego z przepisu Jakuba Kuronia. Palce lizać!

Majówkowe grillowanie

chleb czosnkowy
Canva.com
Powoli zbliżające się lato kojarzy nam się z grillem na świeżym powietrzu i długimi godzinami na leżaku lub przy basenie. Chleb czosnkowy idealnie sprawdzi się na grilla do aromatycznej karkówki, skrzydełek z kurczaka, czy tradycyjnej kiełbasy z rusztu.
Reklama
To także doskonała propozycja dla wegetarian. Na majówkowe grillowanie warto odpowiednio wcześniej przygotować marynowane grzybki, ogórki konserwowe oraz kiszone, pikle oraz marynowane pieczarki w zalewie.

Oczywiście na grillowym stole nie może zabraknąć pysznych sosów do mięs oraz warzyw. Sos czosnkowy, sos pomidorowy z bazylią, sos tysiąca wysp albo jeden z ostrych sosów z chili - jesteśmy przekonani, że każdy z nich znajdzie swojego miłośnika.

Reklama

Ostre smaki nadadzą mięsu wyrazistego smaku i aromatu, a łagodne - delikatności.

Jak zrobić chleb czosnkowy według przepisu Jakuba Kuronia?

Chleb czosnkowy
Canva.com

W tym roku na naszym stole zagości chlebek czosnkowo-ziołowy z przepisu cenionego kucharza Jakuba Kuronia. Przepis jest bardzo prosty i z pewnością poradzą sobie z nim nawet początkujący w kuchni.

Reklama

Do przygotowania pysznego chleba na grilla potrzebujemy:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki soli

Do przygotowania aromatycznego masła potrzebujemy:

  • 150 g miękkiego masła
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • czarny pieprz

Przygotowania chleba zaczynamy od ciasta. Najpierw kruszymy drożdże i mieszamy je z wodą oraz cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Reklama

Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, sól i dodajemy olej roślinny. Dolewamy wodę i mieszamy cały zaczyn drożdżowy.

Drożdżową masę przekładamy na blat i wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. W międzyczasie możemy przygotować masło czosnkowe. W misce mieszamy miękkie masło, zioła oraz czosnek, sól i pieprz. Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy i smarujemy masłem ziołowym. Później kroimy je w paski o szerokości 5 cm. Układamy zwinięte paski w okrągłej tortownicy i rozgrzewamy piekarnik na 190 stopni Celsjusza. Chleb czosnkowy pieczemy przez 45 minut.

Jeśli uwielbiacie zdrowe przekąski na słodko w formie chleba, to warto odkryć nasz najlepszy przepis na chleb bananowy.

Reklama
Źródło: https://kuron.com.pl/
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama