Marchewka z jabłkiem w trzech odsłonach - surówki idealne do mięs oraz ryb
Do przeczytania w ok. 1 min.
Nikogo nie trzeba przekonywać o tym, że marchewka oraz jabłko są po prostu zdrowe. Oprócz korzystnego wpływu na nasz organizm mają jeszcze jedną ogromną zaletę, są smaczne. To właśnie z marchewki i jabłek możemy w kilka chwil przygotować smaczny deser lub surówkę.
Reklama
Marchewka z jabłkiem jako surówka lub zdrowy deser.
Marchewkę należy obrać, starannie umyć i potrzeć na tarce o małych oczkach. Jabłka również myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce, jednak tym razem korzystamy z dużych oczek. Leczymy jabłka z marchewką i starannie mieszamy. Opcjonalnie możemy dodać cukier. Marchewkę z jabłkiem możemy podawać od razu po przygotowaniu, jak również schłodzoną w lodówce.
Smażona marchewka z jabłkiem.
- Połączenie tych dwóch składników niekoniecznie musi występować zawsze w wersji surowej. Marchewka zasmażana z jabłkiem sprawdza się znakomicie jako deser oraz jako farsz do wypieków.
- Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię i przekładamy na nią jabłka z marchewką. Dodajemy sok ze świeżej pomarańczy i całość dokładnie mieszamy. Oczywiście możemy dodać również cukier i cynamon dla podkręcenia smaku. Smażymy kilka chwil do uzyskania konsystencji papki.
Marchewka z jabłkiem, rodzynkami i orzechami włoskimi na gorąco.
Marchewkę z jabłkiem smażymy na patelni (według wyżej podanego przepisu) i po starannym wymieszaniu składników dodajemy również bakalie - rodzynki oraz orzechy włoskie. Po kilku minutach smażenia na małym ogniu możemy cieszyć się smakiem zdrowego i smacznego deseru.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jesz codziennie jabłko? Sprawdź, co tracisz
Jabłko dziennie to zdrowie na wyciągnięcie ręki! To popularne powiedzenie doskonale oddaje korzyści płynące z regularnego spożywania tego soczystego owocu. Jabłka są nie tylko pyszne, ale również niezwykle zdrowe. Oto kilka powodów, dla których warto włączyć je do swojej codziennej diety.
Ciasto dyniowo-marchewkowe. Idealne na Halloween
Halloween to czas, kiedy w kuchni możemy dać się ponieść wyobraźni i przygotować dania, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale także wprowadzają nas w magiczny, jesienno-dyniowy nastrój. Ciasto dyniowo-marchewkowe to doskonały wybór na tę okoliczność - połączenie aromatycznej dyni i słodkich marchewek sprawia, że to danie nie tylko smakuje wybornie, ale też jest świetnym pomysłem na zdrowy deser.
Marchew + imbir, czyli koktajl na odporność. Oto przepis
Odporność organizmu to kluczowy czynnik wpływający na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Wzmacnianie swojego układu immunologicznego może pomóc w zapobieganiu różnym chorobom i infekcjom. Jednym z najlepszych sposobów na to jest zdrowa dieta bogata w witaminy i składniki odżywcze. Koktajl z marchwi i imbiru to doskonały sposób na wzmocnienie odporności, ponieważ te dwa składniki są pełne witamin i przeciwutleniaczy. Oto przepis na ten pyszny i zdrowy napój.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl