masa budyniowa siostry Anastazji
canva.com

Masa budyniowa siostry Anastazji: Ten krem jest grzechu warty!

Oto przepis na pyszną masę budyniową siostry Anastazji, która z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Jest to idealna masa do ciast i tortów. Oto przepis, który pozwoli Ci cieszyć się pysznym smakiem tej masy w domowym zaciszu.
Reklama

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania masy budyniowej siostry Anastazji?

Do przygotowania masy budyniowej siostry Anastazji potrzebne są:

  • 1 litr mleka
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier do smaku
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • niepełna szklanka cukru (około 170g)
  • 2/3 szklanki soku cytrynowego (u mnie z 3 cytryn)

Jak przygotować masę budyniową siostry Anastazji?

  1. Ugotuj 3 budynie czekoladowe z 1 litrem mleka i 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
  2. W osobnym naczyniu ubij 2 żółtka z niepełną szklanką cukru (około 170g).
  3. Do utartej masy żółtkowej dodaj 200 g miękkiego masła i sok z 2/3 szklanki soku cytrynowego. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Do masy budyniowej dodaj masę żółtkową i delikatnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
  5. Masa budyniowa siostry Anastazji jest gotowa do użycia!
ciasto z masą budyniową
canva.com

Jak wykorzystać masę budyniową siostry Anastazji?

Masa budyniowa siostry Anastazji idealnie nadaje się jako składnik do wielu ciast, babeczek, muffinek i innych deserów.

Reklama

Ciasto budyniowe z jabłkami

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

Do masy budyniowej:

  • 500 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki kaszy manny

Przygotuj ciasto:

  1. W misce wymieszaj 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków.
  2. Przełóż masę do miski miksera, dodaj 4 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę mąki pszennej i 200 g miękkiego masła.
  3. Miksuj składniki na wolnych obrotach, aż uzyskasz gładką masę.
Reklama

Przygotuj jabłka:

  1. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
  2. Pokrojone jabłka przesyp kaszą manną i dokładnie wymieszaj.

Składanie ciasta:

  1. Formę 23x38 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Do formy włóż połowę przygotowanego ciasta.
  3. Na wierzchu ułóż jabłka z kaszą manną.
  4. Wylej gorącą masę budyniową.
  5. Przykryj pozostałym ciastem.

Pieczenie ciasta:

  1. Ciasto piecz w temperaturze 170 stopni C przez około 60 minut.
  2. Gotowe ciasto wystudź i podawaj pokrojone.
Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama