Pierś kurczaka duszona w sosie pomidorowym.
Canva

Pierś z kurczaka nie musi być nudna! Znasz te 2 egzotyczne dania? Sprawdź!

Lubisz jeść pierś z kurczaka, ale przejadły Ci się tradycyjne dania z tego mięsa? Szukasz jakiś ciekawych przepisów? Czegoś, co sprawi, że kawałki kurczaka będą rozpływać się w ustach, a ich smak będzie wyrazisty i niepowtarzalny? Sprawdź, jak w oryginalny sposób przygotować potrawy z tej części mięsa.
Reklama

Pierś z kurczaka — co można z niej zrobić?

To bardzo delikatne mięso, które nadaje się do różnych potraw. Można je grillować, smażyć, podawać w formie kotletów czy dodawać do sałatki. Świetnie smakuje też podduszone w sosie.

Pierś z kurczaka w curry z ryżem. Obok przyprawy.
Canva

Pierś z kurczaka w sosie pomidorowo-orzechowym

To bardzo proste danie. Przygotowuje się je jednak w dość nietypowy sposób, ponieważ kurczak nie jest smażony, a od razu duszony/ gotowany w sosie. Dzięki temu jest wyjątkowo miękki i soczysty.

Potrzebne składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 0,5 cebuli
  • pomidory z puszki
  • łyżka masła orzechowego
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • olej do smażenia
Reklama

Pierś z kurczaka umyć, pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć cebulę do momentu aż się zeszkli. Dodać pomidory z puszki, zamieszać. Kiedy się rozgrzeją, wrzucić na nie kawałki kurczaka i posypać wszystko przyprawami. Zamieszać, przykryć i skręcić gaz.

Dusić sos na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy mięso nie będzie już surowe w środku, dodać łyżkę masła orzechowego i zamieszać. Gotowe danie podawać z ryżem lub ziemniakami.

Pierś z kurczaka w sosie paprykowo-orzechowym z ziarnami pieprzu.
Canva

Pierś z kurczaka w sosie curry

Reklama

Tutaj wszystko zależy od przypraw, to one dodają całej potrawie charakteru. Niezbędna jest też oczywiście pierś z kurczaka, ale warzywa, które się doda do dania, można spokojnie modyfikować.

Potrzebnych będzie kilka składników:

  • pierś z kurczaka
  • 0,5 papryki
  • 1 marchewka
  • 0,5 cebuli
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • pieprz
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • olej

Kurczaka trzeba umyć i pokroić w kostkę. Paprykę opłukać i pokroić drobno. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki.

Warzywa podsmażyć, aż cebula się zeszkli, przełożyć do większego rondla. Podsmażyć mięso, dodać do warzyw, włączyć ogień pod garnkiem, wlać mleko kokosowe i odrobinę wody. Zamieszać, skręcić gaz i przykryć.

Danie serwować z ryżem.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama