Szarlotka bez masła
Canva.com

Sekret idealnej szarlotki? Zrezygnuj z masła!

Nie byłoby tajemnicą, że cała nasza redakcja po prostu uwielbia jesienną szarlotkę. Jeśli Ty też, to spróbuj naszego wyjątkowego przepisu. Sekret tkwi w tym, że całkowicie zrezygnowaliśmy z masła. Czym je zastąpimy?
Reklama

Składniki na pyszną szarlotkę z jabłek

Szarlotka to bez wątpliwości najbardziej ulubione ciasto na polskich stołach. Nasz przepis na ciasto bez masła zawiera alternatywnie olej. Przedstawiamy naszą recepturę na 2 blachy pysznego jabłecznika, który upieczecie błyskawicznie.

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:

  • 2 kg jabłek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • 8 jajek
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju

Szarlotka bez masła krok po kroku

Szarlotka bez masła
Canva.com

Przygotowanie szarlotki bez masła z olejem jest naprawdę banalnie proste. Na początku zbieramy wszystkie składniki i zaczynamy od obrania jabłek i pokrojenia owoców w kostkę - najlepiej bardzo drobną.

Do miski wrzucamy jajka i ubijamy je na puszystą, gładką masę. W międzyczasie dodajemy cukier. Miksujemy. Zmiksowane jajka łączymy z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Na koniec dolewamy olej.

Ciasto łączymy z jabłkami. Masę jabłkową wylewamy na przygotowaną formę do pieczenia i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotową szarlotkę podajemy z cukrem pudrem i lodami waniliowymi lub ze świeżymi owocami.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama