Czekoladowy mazurek bez pieczenia z truskawkami - pomysł na czekoladową Wielkanoc
Canva.com

Mazurek czekoladowy bez pieczenia. Cudowne połączenie czekolady i truskawek — rozkosz na Wielkanoc!

Jest Wielkanoc, więc musi być mazurek. Jeżeli masz już dość tradycyjnych mazurków kajmakowych, pomarańczowych lub migdałowych, mamy cos dla Ciebie. Oto rozkoszny mazurek czekoladowy bez pieczenia ze świeżymi truskawkami! Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Reklama

Czekoladowa rozkosz na Wielkanoc, czyli mazurek czekoladowy bez pieczenia

Mazurek czekoladowy bez pieczenia to propozycja dla fanów nowoczesnych świąt. Nie pieczemy kruchego spodu, nie przygotowujemy kajmaku, natomiast używamy bardzo dużo gorzkiej czekolady o niesamowitych właściwościach, nie tylko smakowych, ale także zdrowotnych. Oto składniki potrzebne do przygotowania mazurka: 

Truskawki z czekoladą - rozkosz w czystej postaci
Canva.com

Spód bez pieczenia: 

  • 100 g płatków owsianych 

  • 500 g ciastek owsianych z czekoladą 

  • 200 g masła 

  • 3 łyżki ciemnego kakao 

  • 100 g gorzkiej czekolady

Składniki na krem czekoladowy 

  • 400 g śmietanki kremówki 30% 

  • 200 g gorzkiej czekolady 

  • 50 g masła

  • 2 łyżki kakao

  • truskawki do dekoracji

Krem czekoladowy - idealnie gładkie nadzienie mazurka
Canva.com

Jak zrobić mazurek czekoladowy bez pieczenia

  1. Przygotowanie mazurka zaczynamy od dokładnego zmiksowania suchych składników na spód, czyli płatków owsianych, ciasteczek owsianych, kakao i czekolady. 

  2. Teraz proszek zalewamy roztopionym masłem i dokładnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy przygotowane ciasto na spód mazurka. Odstawiamy do lodówki, aby się schłodziło. 

  3. Gdy ciasto tężeje w chłodzie, przygotowujemy krem czekoladowy. Śmietankę kremówkę wlewamy do rondla i mocno podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. 

  4. Do gorącego płynu wrzucamy pokruszoną czekoladę, masło i 2 łyżki kakao i dokładnie ubijamy rózgą, aż masa się połączy. 

  5. Wystudzony, idealnie gładki krem wylewamy na wychłodzony spód. Mazurek odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

  6. Przed podaniem wierzch mazurka dekorujemy świeżymi truskawkami.

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama