Mazurek czekoladowy bez pieczenia. Cudowne połączenie czekolady i truskawek — rozkosz na Wielkanoc!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czekoladowa rozkosz na Wielkanoc, czyli mazurek czekoladowy bez pieczenia
Mazurek czekoladowy bez pieczenia to propozycja dla fanów nowoczesnych świąt. Nie pieczemy kruchego spodu, nie przygotowujemy kajmaku, natomiast używamy bardzo dużo gorzkiej czekolady o niesamowitych właściwościach, nie tylko smakowych, ale także zdrowotnych. Oto składniki potrzebne do przygotowania mazurka:
Spód bez pieczenia:
100 g płatków owsianych
500 g ciastek owsianych z czekoladą
200 g masła
3 łyżki ciemnego kakao
100 g gorzkiej czekolady
Składniki na krem czekoladowy
400 g śmietanki kremówki 30%
200 g gorzkiej czekolady
50 g masła
2 łyżki kakao
truskawki do dekoracji
Jak zrobić mazurek czekoladowy bez pieczenia
Przygotowanie mazurka zaczynamy od dokładnego zmiksowania suchych składników na spód, czyli płatków owsianych, ciasteczek owsianych, kakao i czekolady.
Teraz proszek zalewamy roztopionym masłem i dokładnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy przygotowane ciasto na spód mazurka. Odstawiamy do lodówki, aby się schłodziło.
Gdy ciasto tężeje w chłodzie, przygotowujemy krem czekoladowy. Śmietankę kremówkę wlewamy do rondla i mocno podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania.
Do gorącego płynu wrzucamy pokruszoną czekoladę, masło i 2 łyżki kakao i dokładnie ubijamy rózgą, aż masa się połączy.
Wystudzony, idealnie gładki krem wylewamy na wychłodzony spód. Mazurek odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem wierzch mazurka dekorujemy świeżymi truskawkami.